Plave oči nisu zaista plave?

Plava boja u prirodi baš i nije popularna. Osim neobičnog ptičjeg perja kod pojedinih vrsta, nekoliko latica cveća i možda retke ribice u okeanu, primeri plave boje u prirodi više su nego retki, zbog čega se može činiti pomalo čudnim to da neki ljudi imaju plave oči.

Plave oči nisu zaista plave?, foto: Depositphotos/Subbotina
Plave oči nisu zaista plave?, foto: Depositphotos/Subbotina
.

Kako piše "IFLScience", plave oči uopšte ne sadrže plavi pigment. Njihova boja je zapravo uzrokovana Tindalovim efektom - raspršivanje svetlosti na česticama koloida, pojava koja se može videti kad u tamnu sobu kroz rupicu uđe zrak svetlosti.

Šarenica ili iris, obojeni deo oka, sastoji se od dva sloja ćelija: stroma koje su na vrhu i epitelnih ćelija ispod. U plavim očima strome čine proziran sloj i zbog genetske mutacije ne sadrže pigment. Kada u strome udari vidljiva svetlost, ona raspršuje svetlosne talase, a plava boja putuje u najkraćim talasdima, zbog čega se i najviše odražava i najbolje vidi. Sve je to i razlog zašto iste plave oči u određenim trenucima mogu da izgledaju svetlije ili tamnije - njihova boja zavisi od kvaliteta svetla u prostoriji.

Strome u smeđim očima sadrže visok nivo melanina, crno-smeđeg pigmenta, što znači da se smeđa boja jednostavno odražava nazad. Kod sivih očiju prisutan je sličan fenomen kao kod plavih, osim što stroma sadrži više kolagena. Zbog tog sloja postaje manje prozirna i prigušuje plave nijanse. Za zeleno oko još uvek se javlja Tindalov efekat, ali tu stroma sadrži niske koncentracije melanina, zbog čega one izgledaju tamnije.

Kada gledamo u vedro nebo, ono se takođe čini plavo zbog načina raspršivanja svetlosti, a ne zato što nebo sadrži pigmentisane čestice. Ovaj efekat poznat je i kao Rejlievo raspršivanje, a iako je u velikoj meri slično kao Tindalovo, razlikuje se po tome što su čestice raspršivanja svetlosti daleko manje od talasne dužine svetlosti.

Plavo u plavim očima naučnici nazivaju "strukturnim bojenjem", za razliku od "pigmentnog bojenja" u očima drugih boja. Zapravo, kada u prirodi vidimo plavu boju, većinom je reč o strukturnom bojenju, kao npr. čudni plavo-zeleni sjaj.

Mnoge plavo obojene ptice isto zapravo nemaju plavo perje: plava su samo zbog nanokanala unutar strukture pera koja menjaju njihova svojstva koja reflektuju svetlost - a čak su i neke bobice "preuzele taj trik".

.

Izvor: Klix.ba