Zanimljivosti

Kupio je sinu akvarijum sa ribicama, a kada je saznao šta se nalazi u njemu NASTALA JE PANIKA!

Jedna porodica iz grada Slau u Berkširu u Engleskoj, otkrila je da se u njihovom akvarijumu nalazi smrtonosni konusni puž. 

11.02.2020. - 17:00h
Ilustracija
Ilustracijafoto: Depositphotos/Irochka

Vesli Trevors (32) rekao je da su neki zoološki vrtovi i centri za morske životinje odbili da ga odnesu iz njegove kuće, pa su on i njegova žena i šestogodišnji sin preplašeni.

- Ovaj puž je takođe poznat kao cigaret-puž, jer vam treba isto vremena da umrete od njegovog uboda isto koliko i da popušite cigaretu - rekao je Trevors.

Nekoliko mikrolitara otrova konusnog puža je dovoljno jako da ubije 10 ljudi. Jednom kad otrov uđe u ljudsko telo nećete osećati simptome nekoliko minuta ili čak dana. Umesto bola možete osećati peckanje ili utrnulost.

Takođe, nema protivotrova. Jedino što lekar može uraditi je da spreči širenje toksina i da ga pokuša da ukloni sa mesta uboda.

Trevors je istakao da njegov sinčić voli "Diznija", zbog čega su mu kupili ribu klaun, kao iz crtanog filma "U potrazi za Nemom".

- Video sam ovu malu školjku koju nisam prepoznao. Fotografisao sam je i objavio na forumu za podmorski svet, gde su mi rekli da je u pitanju konusni puž - ispričao je Trevors.

Kad su mediji objavili priču, stručnjaci su na kraju prebacili puža u Londonski akvarijum.

Konusni puževi obično žive u tropskim morima, ali neki su se adaptirali na svežije vode. Oni ubadaju tako što izbace dugačak zub, poput igle, obično da pojedu manji plen. Iako je ubod konusnog puža fatalan, smrt usled toga je veoma retka. Žurnal "Priroda" je 2004. pripisao konusnom pužu oko 30 smrtnih slučajeva kod ljudi. Od 500 vrsti otrovnog konusnog puža samo nekoliko ih je dovoljno otrovno da ubije čoveka.

Izvor: Srbijadanas