Tajne koje kriju sve avio kompanije: Kada su najjeftinije karte, zašto se tokom leta isključuje telefon, kako zaštiti kofer...

Svaka struka ima svoje tajne, pa tako ni ona u vezi sa održavanjem i letenjem avionima nije izuzetak.

Avion, foto: Depositphotos
Avion, foto: Depositphotos
.

Ne popravljaju se svi kvarovi odmah

Naravno, nemojte pomisliti da avion poleće ako je ugrožena sigurnost putnika. Činjenica je da se pre svakog leta detaljno proveravaju mnoge stvari, a ako postoje manji problemi koji ne utiču na sigurnost, oni se popravljaju pri sletanju, da se ne bi gubilo vreme s odgađanjem letova.

Pilot i kopilot jedu različitu hranu

Pre leta pilot i kopilot nikad ne uzimaju isti obrok. Razlog za to je i više nego očigledan – moguće trovanje hranom, pa ako se već otruje pilot, bitno je da kopilot bude u potpunosti zdrav. Ipak, ovo ne praktkuju sve avionske kompanije.

Pravi razlog zabrane pušenja

Popularno je mišljenje da zabrana pušenja na letu ima veze sa sigurnosnim pitanjima, ali to nije tačno. Nekada se u avionima najnormalnije pušilo bez bilo kakvih sigurnosnih problema. Pravi je razlog zapravo ekonomičan jer se vazduh u avionu filtrira, a duvanski dim brže troši filtere i ostalu opremu.

Molimo ugasite telefone

Ne, ako telefon ostavite upaljen, ne može doći do teške nesreće niti biste bili krivac za rušenje aviona. Ipak, može dovesti do smetnje u prijemu signala, pa piloti mogu ostati zakinuti za važne informacije od dispečera. Navodno, i sami piloti nekad zanemaruju ovo pravilo.

Stjuardi, foto: Depositphotos/SimpleFoto
Stjuardi, foto: Depositphotos/SimpleFoto
.

Zaposleni i njihove porodice plaćaju karte jeftinije

Da, mnoge aviokompanije nude svojim zaposlenima (i članovima njihovih porodica) znatno niže cene karata, a ponekad karte dele i besplatno. U principu, često se traži tek plaćanje taksi, dok je let sam po sebi – besplatan!

Najbolje vreme za kupovinu karata

Veruje se da ranije kupovanje karata znatno snižava cenu, a to i nije u potpunosti tačno. Najjeftinije je karte kupovati utorkom, sredom i subotom, kad se nude po nešto povoljnijim cenama.

Budite ljubazni prema osoblju

Stjuardese priznaju da će se više potruditi oko vas kada ste ljubazni. Tako da, ako lepo objasnite zašto ne možete da sedite do saputnika, verovatno će se za vas naći neko drugo mesto, a ako se odlučite za histerisanje i bezobrazluk, ostaćete gde jeste.

Katanac neće zaštititi kofer

Ako ste zaključali kuferkatancem, znajte da vam to neće previše pomoći. Naime, oni se mogu otvoriti posebnim spravicama, ali često i hemijskom olovkom, tako da ćete možda nepotrebno doživeti oštećenje kofera.

Izvor: CdM