Prašak, kapsule ili tečni: Koji deterdžent je najbolji za vašu odeću?

Tržište deterdženta za pranje veša bogato je ponudom različitih proizvođača, namena i mirisa. Više nije reč samo o otklanjanju mrlja, već i o osvežavanju boje i očuvanju tkanina. Ali svi oni se mogu podijeliti u 3 glavne grupe: deterdžent u prašku, kapsulama i tečni deterdžent.

Čista odeća, foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky
Čista odeća, foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky
.

Svaki deterdžent deluje na način da otapa nečistoću koju pri tome veže na sebe i uz pomoć vode je otklanja s veša. Ali različite vrste deterdženta imaju drugačije prioritete među kojima su najvažniji uklanjanje tvrdokornih mrlja, čuvanje boje i praktičnost.

Prašak za pranje veša

Iako ovakav deteržent za veš nije 'moderan' kao druge dve vrste deterženta, još uvek dominira tržištem. Posebno mu se veruje prilikom jako zaprljanog veša.

Tečni deterdžent

Sve veći broj brendova tečnog deterdženta u pakovanju nudi i aplikator za nanošenje deterdženta na mrlju, ukazujući tako da su odlični saveznici za ciljano uklanjanje mrlja.

Kod deterdženata nije reč samo o otklanjanju mrlja, već i o osvežavanju boje i očuvanju tkanina. Mnogi ga biraju kada žele da 'osveže' odeću, da operu crnu odeću ili onu naglašenih boja za koje su namenjen specijalizovani tečni deterdženti. Većina tečnih deterdženta za beli veš su plave boje zbog plavog pigmenta zaslužnog za belji izgled tkanine.

Upravo zbog sastojka koji čuvaju boju u tkanini često se 'gubi' na mirisu. Mnogi kao nedostatak ovog oblika deterdženta ističu neekološku plastičnu ambalažu.

Veš u boji, foto: Depositphotos/Kalcutta
Veš u boji, foto: Depositphotos/Kalcutta
.

Deterdžent u obliku kapsula

Deterdžent u obliku otapajućih kapsula omogućava koezistentnost prilikom doziranja, tako da se ne može dogoditi da stavite premalo ili previše deterdženta.

Najveća mana ovih mekanih jastučića drečavih boja je što su privlačni najmlađima koji ih mogu gricnuti umesto slatkiša. Ukoliko imate znatiželjnog mališana, ovaj deterdžent svakako držite van njegovog dohvata.

Kako bi kapsule bila što učinkovitije stavite ih u bubanj pre nego što ga napunite. Na taj način će se pravilno otopiti i neće postojati mogućnost ostavljanja belih mrlja po odeći. Jedna kapsula je po pravilu dovoljna za napunjen bubanj.

Izvor: Zadovoljna