Napunite frižider bez brige: Ovo su namirnice koje se sporo kvare!

Mnoge namirnice imaju vrlo kratak rok trajanja, ali ima i onih koje mogu dugo da traju ako ih pravilno skladištite!

Frižider, foto: Depositphotos/AndreyPopov
Frižider, foto: Depositphotos/AndreyPopov
.

Kupus

Ako je zamotan u papirnu kesu i stavljen u frižider, glavica kupusa može trajati minimum mesec dana! Kojom će se brzinom kvariti, zavisi od toga da li je bilo suv kada ste ga odložili u frižider ili je bio namočen. Ako na spoljnim listovima primetite kapljice vode, lagano ih prebrišite papirnim ubrusom.

Sveža cvekla

Čuvanje sveže cvekle na hladnom, tamnom i suvom mestu produžiće njeno trajanje. Ako imate adekvatnu ostavu ili podrumski prostor, možete je tamo staviti, a ako nemate, poslužiće i frižider. Prvo odstranite stabljiku i listove s ploda. Listove ne morate bacati, nego ih možete iskoristiti za razna jela. Lišće cvekle može da se priprema kao blitva, a možete ga staviti u smuti ili dodati u salatice. Plod zatim zamotajte u papirnu kesu i odložite na suvom mestu.

Šargarepa

Ključ produžavanja roka trajanja šargarepe jeste u tome da je pravilno osušite. Ona sama po sebi ispušta puno vlage pa zbog toga može lakše istruliti, međutim, ako je nakon kupovine zamotate u papire ubruse i stavite u frižider, rešićete taj problem.

Hrana, foto: Depositphotos/stockasso
Hrana, foto: Depositphotos/stockasso
.

Koren celera

On voli vlagu pa mu neće smetati eventualna kondenzacija u frižideru. Kada razrežete koren celera, ostatak samo dobro zamotajte i vratite u frižider gde će bez problema izdržati još barem nedelju dana. Lišće celera sačuvajte u plastičnoj kesici ili zamotajte u plastičnu foliju.

Beli luk

Iako lako može da izdrži u raznim uslovima, najviše mu odgovara temperatura između 15 i 18 stepeni Celzijusa i umerena vlaga. Ako ga držite u frižideru, imajte na umu da će nekoliko dana nakon vađenja iz frižidera i stavljanja na sobnu temperaturu početi da klija.

Crni luk

Papirna ili plastična mrežasta kesa idealne su za čuvanje crnog luka. Za ovu namirnicu najvažniji je suv prostor, zato vodite računa o tome da luk ne držite na vlažnom mestu.

Keleraba

Ovo zanemareno povrće sjajan je izvor vlakana, kalijuma, vitamina A i C. Na hladnom mestu ili u frižideru može izdržati i više od mesec dana.

Izvor: Zadovoljna