Ne uništavajte ga: Pet najvećih opasnosti za vaš laptop!

Pažljivo korišćenje i održavanje laptopa garantuju da će vas služiti godinama, zato izbegavajte ove situacije...

Izbegavajte korišćenje laptopa na prekrivačima!, foto: Depositphotos/DimaBaranow
Izbegavajte korišćenje laptopa na prekrivačima!, foto: Depositphotos/DimaBaranow
.

Izbegavajte pregrevanje!

Visoke temperature smrtni su neprijatelj vašeg računara. Ako dozvolite da se pregreje, ugrozićete osetljive komponente poput procesora, ventilatora i baterije. Stoga, izbegavajte njegovo korišćenje na prekrivačima i drugim mekanim površinama koje bi mogle da blokiraju odvode za vazduh i tako otežaju hlađenje.

Pažljivo postupajte s laptopom

Iako mogu izdržati štošta, ipak su skupi uređaji s puno osetljive elektronike sa kojom treba pažljivo postupati.

.

Ne praznite bateriju do kraja

Baterije prenosnih računara nisu večne, nakon par godina korišćenja kapacitet počinje da im opada. Nemojte je stalno cediti do nule i puniti do sto posto. Bolje je držati je na iznad 40 posto i stalno dopunjavati do 80 posto.

Pripazite na strujni napon!

Vaš laptop koristi pozamašnu količinu električne energije i osetljiv je na nagle poraste napona u mreži. Većina ima ugrađenu kakvu-takvu zaštitu, ali ako imate skup računar ili ga koristite u području gde su rizici od naglog porasta napona veliki, mudro je nabaviti posebnu prednaponsku zaštitu.

.

Pazite čime čistite laptop

Ne, nije dobra ideja prebrisati laptop mokrom krpom, niti koristiti sredstva za čišćenje. Izgledi kako ćete napraviti više štete nego koristi prilično su veliki! Idealno bi bilo da čistite svoj laptop suvom krpom, bez ikakvih tečnosti.

Izvor: tportal