Zanimljivosti

Volite pse ili mačke? Naučnici kažu da nam je to zapisano u DNK!

Rasprava o tome da li volite pse i mačke često se pokreće među ljubiteljima ovih životinja. Dok jedni objašnjavaju kako su psi odaniji i pametniji, te ih zbog toga više vole, ljubitelji maca ove životinje često brane rečima da one "gotovo da imaju svoju ličnost", ali naučnici tvrde da ništa od toga nije razlog što volimo ove životinje.

07.07.2019. - 17:00h
Kuče i mače
Kuče i mačefoto: Depositphotos/Lilun_Li

Neki smatraju da se ljubav prema jednoj ili drugoj vrsti životinja razvija u zavisnosti od toga kojim ljubimcima ste bili okruženi u detinjstvu, naučnici kažu da nije tako. Tačnije, tvrde da se ljubav prema psima ili mačkama razvija prirodno, odnosno da nam je ona "u krvi", piše mondo.rs.

Tim švedskih i britanskih naučnika sproveo je istraživanje, upoređujući genetsku šminku preko 35.000 blizanaca. Dok identični blizanci dele ceo genom, neidentični blizanci dele otprilike pola genoma. Analizirajući genetiku blizanaca, naučnici su uspeli da uporede uticaj okoline i uticaj genetike.

Pas i mačka
Pas i mačkafoto: Depositphotos/pyotr021

Sudeći prema studiji, ako jedna "polovina" identičnih blizanaca poseduje psa, veće su šanse da oboje budu vlasnici pasa, a naučnici to pripisuju činjenici da dele ceo genom. Sa druge strane, kada je reč o neidentičnim blizancima, daleko su manje šanse da oboje imaju pse.

Još jedan od faktora koji bi mogao da utiče na to da li blizanci dele ljubav prema psima je to što žive u istom okruženju od detinjstva:"Otkrili smo da genetski faktori odlučuju da li neko voli pse ili ne, a procenjuje se da ove gene nasleđuje oko 57 odsto žena i 51 odsto muškaraca", govore naučnici.