Zanimljivosti

Oni ne preskaču najvažniji obrok u toku dana: Šta jedu za doručak stanovnici 'najzdravijih' zemalja na svetu?

Doručak je najvažniji obrok u toku dana i ukoliko imate naviku da ga ne preskačete, evo načina kako možete da ga učinite još zdravijim. 

20.02.2019. - 09:06h
Doručak je najvažniji obrok u toku dana
Doručak je najvažniji obrok u toku danafoto: Depositphotos

Svake godine, uzimajući u obzir različite faktore, naučnici objavljuju listu 'najzdravijih' država na svetu.

U godini za nama na listi su se, između ostalih, našli i Katar, Norveška, Švajcarska, Japan, Island, Singapur... Jedan od razloga zbog kog su baš ove države 'najzdravije', svakako je ishrana, a naročito doručak.

Stoga, ako ste odlučili da se hranite zdravije i živite lepše i duže, a onda kroz našu galeriju 'obiđite svet' i u našoj virtuelnoj turi saznajte kako izgleda idealan doručak u svakoj od ovih država.

Katar
Najčešći i najzdraviji doručak koji preferiraju stanovnici Katara su jaja. Balalet ('Balaleet') i šakšouka ('shakshouka') su dva tradicionalni emiratska doručka. Balalet su slatki rezanaci i jaja sa šafranom, a šakšouka su jaja kuvana u paradajz sosu sa začinima. Ova jela obično se služe uz kuvani pasulj ili tradicoonalnu tanku lepinju ('Flatbread')

Norveška
Najčešći doručak Norvežana je takozvani 'otvoreni' sendvič sa zdravim namazom od putera na koji stave 'paleg' (palegg - reč koju Norvežani koriste kao zajedničku imenicu za sve namirnice koje stave na sendvič) po sopstevnom izboru. To može biti 'skinke' (norveška šunka), salama ili dimljeni losos. Takođe, pored sendviča, Norvežani često za doručak jedu kajganu sa belim ili braon sirom uz nekoliko kriški voća.

Švajcarska
Tipičan švajcarski doručak je musli. Popularnu mešavinu žitarica i voća često mešaju sa jogurtom ili sveže ceđenim sokom. U delu zemlje gde se Švajcarci služe francuskim jezikom, vole da doručkuju i hleb i džem kao i kroasane, što možda nije najzdraviji izbor, ali je lepo da s vremena na vreme, kao što to rade oni, sebe obradujete slatkim doručkom.

Luksemburg
Luksemburški doručak ima dosta sličnosti sa nemačkim. Većina ljudi jede hleb i puter sa sirom ili džemom. Ovakve sendviče oni zovu 'šmiren' (Schmieren). Deci za doručak kod kuće najčešće spremaju žitarice, dok za školsu užinu pakuju sendviče i voće.

Japan
Vitaminima bogati nato (natto - soja), sveže povrće, grilovana riba, pirinač i miso supa sa zelenim čajem su namirnice koje se najčešće nađu na jutarnjem meniju japanaca. Međutim, zapadnjački način ishrane uticao je i na navike Japanaca, te ponekada, pogotovo i velikim gradovima, i oni doručkuju tost, jaja i kafu.

Island
Islanđani prvenstveno vode računa da doručkuju kod kuće. Većina njih dan započinje tostom i kafom ili veliko činijom kaše od žitarica. Neizostavni sastojak svakog doručka je riblje ulje koje je za Islanđane 'svetinja' jer obiluje vitaminom D koji je njima posebno važan tokom mračnog dela godine.

Austrija
Kafa, hleb, džem, puter i barena jaja su namirnice koje čine tradicionalni austrijski doručak. Međutim, moderno doba donelo je novine u ishrani te uz jedan od omiljenih doručaka među mladim Austrijancima, švapski sir i tost, dodaju i avokado. Uz ovaj obrok piju šolju toplog mleka sa medom.

Singapur
Standardni doručak u Singapuru podrazumeva rovito jaje koje jedu iz ljuske, hrskavi tost sa tradicionalnim namazom 'kajom' od kokosa (nešto kao džem od kokosa), sa malo putera i šoljom 'kopl-a' (kafe).

Švedska
Tipični švedski doručak podrazumeva bilo koji od hlebova koje možete da zamislite sa tvrdim sirom, narescima i švedskim kavijarom. Žitna kaša, barena jaja i 'filmjolk' (kiselo mleko) takođe je popularan jutarnji obrok.

Australija
Za tradicionalni doručak kod kuće australijanci biraju činiju žitarica (WetBix) i parče tosta sa vegemit namazom (crni, slani namaz od kvasca). Međutim, ako doručkuju u restoranu, Australijanci najčešće poručuju tost od kiselog testa sa premazom od avokada i posut mrvicama feta sira, smrvljeni biber, sok od limuna i jedna 'dobra' šoljica kafe.

Izvor: YUMAMA