Zanimljivosti

Otvaranje izložbe Vladimira Lalića „Iznutra i dublje“

Beograd – u galeriji Haos u utorak 14. januara biće obeleženo otvaranje izložbe crteža pod nazivom „Iznutra i dublje“ mladog autora Vladimira Lalića uz nesvakidašnji multimedijalni događaj. Izložba ovog mladog talentovanog laureata biće otvorena u 20 časova, uz akustični koncert njegove grupe Organized Chaos, nakon čega će uslediti žurka u ovoj galeriji.
10.01.2014. - 11:33h

Vladimir Lalić proleća 2013. godine dobio je tromesečni rezidencionalni boravak u Cité internationale des arts u Parizu gde je započeo seriju radova velikih dimenzija tehnikom ugljen na papiru. Kada je privodio kraju svoj boravak u Parizu dobio je termin za samostalnu izložbu u Kulturnom Centru Srbije u Parizu gde je i izložio kompletan opus. Parižani su prekoputa Centra Pompidu imali priliku da uživaju u ovim radovima tokom dva meseca, a ova izložba bila je za autora logičan završetak boravka u Parizu.

Upravo za ovu seriju radova dobio je prvu nagradu fonda za crtež „Vladimir Veličković“ i samostalan termin za izlaganje u Haos-u.

Izložba u KCS u Parizu nije bila prvi susret francuske publike sa njegovim radovima. Tokom 2012. godine izlagao je svoje radove na izložbi “Otisci”, u Galeriji “Le Ceresier” – u uskom centru Pariza, gde je oduševio posetioce izložbe svojom originalnošću i šokantnom imaginacijom.

Vladimir Lalić, autor izložbe „Iznutra i dublje“, priča o svom najnovijem radu:

„Ono sto je meni najveća inspiracija u stvaranju je sam rad i „kopanje“ po sopstvenoj unutrašnjosti, ali trenutno ono na čemu se najviše bazira moja preokupacija su čovek i njegova okolina/prostor. Voleo bih da gradim sebe kao umetnika koji nema stil u stvaranju, već bih više voleo da posmatram na to kao na antistil. Moji radovi  su neka vrsta dnevnika i zapisa, i sve što dotiče mene i moju okolinu se reflektuje na njima.“

Nije uobičajena stvar da tako mlad autor dobije samostalnu izložbu u Galeriji Haos, što ukazuje na posebno priznanje ovom mladom autoru i čast koja mu je ukazana.

 

Urednica Galerije Haos - Borka Božović, govori o odabiru ovog umetnika za samostalnu izložbu:

„Novu kalendarsku godinu započinjemo izložbom mladog beogradskog umetnika Vladimira Lalića, koji je sticajem okolnosti dobitnik pomenute Nagrade za crtež za 2013. godinu, zajedno sa još dvoje svojih kolega. Neznajući ni da će on da konkuriše niti da će biti laureat, Galerija Haos je njemu znatno pre konkursa ponudila termin za samostalnu izložbu ceneći njegov crtački opus kao izuzetno snažan, analitičan, darovit u prepoznavanju maskiranih osobina i emocija, nemilosrdan u deformitetima, u traganju za različitim spoznajama i nadasve znalački izveden. Vladimir Lalić poseduje izuzetan crtački dar i to ga je pre svakog drugog priznanja uvrstilo u izlagače Galerije Haos koja na poseban način prati i neguje jednu vrstu likovnog izraza.“

Istoričarka umetnosti - Ana Bambić Kostov, piše u katalogu za izložbu:

“Svaki čovek nosi nedefinisani broj maski, svaki se sastoji iz mnoštva segmenata od kojih neke, možda čak i većinu, ne želi da podeli sa svetom. Međutim, upravo su te maske aspekti koje autor ove serije crteža smatra bitnim, jer samo ako se posmatraju zajedno, može se ostvariti suštinska spoznaja bića.” 

Intersantna činjenica je da ovaj mladi autor nije samo ostvaren umetnik na polju vizuelne umetnosti. Još od osnovne škole krenuo je da samostalno izučava muziku, a kasnije upisuje i srednju muzičku skolu Stanković, odsek solo pevanje (tenor). Već dve godine je član hora Viva Vox sa kojim je nastupao između ostalog u Njujorku u Ujedinjenim Nacijama, Pekingu, Beču i ostatku Evrope. Uskoro ga možemo čuti kao solistu u novim postavkama operi u Madlenijanumu. Od 2000. godine do današnjeg dana nastupao je na preko 300 koncerata sa autorskim bendovima, a već 8 godina je frontmen i idejni tvorac benda Organised Chaos koji će nastupiti na otvaranju izložbe.

Izložbu Vladimira Lalića će otvoriti u utorak, 14. januara u 20 sati – književnik i roker Mihajlo Pantić. Izložba će biti otvorena do 09. februara.
Ulaz na ovaj multimedijalni događaj je slobodan. Pored kontakta sa originalnim delima posetioci će biti u prilici i da obezbede sebi primerak monografije koja sadrži sve radove iz nagrađene serije.