Direktno iz Meta opera "San letnje noći"

Sezona 2013-2014 radijskih prenosa iz Metropolitena nastavlja se operom San letnje noći Bendžamina Britna u subotu, 21.decembra u 19h. Džejms Konlon prvi put diriguje ovo delo u Metu i to baš tokom slavljeničke sezone. Ketlin Kim i Jestin Dejvis nastupaju kao Titanija i Oberon, posvađani kraljica i kralj. Četiri atinska ljubavnika tumače Erin Vol kao Helena, Elizabet De Šong kao Hermija, Džozef Kajzer kao Lisander i Majkl Tod Tompson kao Demetar. Metju Rouz nastupa u ulozi tkača Botoma, a glumac Rajli Kostelo tumači govornu ulogu Puka.

.

Džejms Konlon je više od 250 puta dirigovao u Metu i to 21 različitu operu. Neki od najinteresantnijih momenata ove duge karijere su premijera Šostakovičeve Ledi Magbet Mscenskog okruga, Suzane Karlajla Flojda i svetska premijera Američke tragedije Tobijasa Pikera. Poslednji put je San letnje noći dirigovao 2012. godine u Rimskoj operi.

Sopran Ketlin Kim je debitovala u Metu 2007. kao Barbarina u Mocartovoj Figarovoj ženidbi. Prošle sezone pevala je Oskara u novoj postavci Verdijevog Bala pod maskama, a u najpoznatijoj američkoj operskoj kući nastupala je i kao Cerbineta u Štrausovoj Arijadni na Naksosu, Čijang Čing u Niksonu u Kini Džona Adamsa i Olimpija u Ofenbahovim Hofmanovim pričama.

Sopran Erin Vol debitovala je u Metu 2009. godine kao Dona Ana u Mocartovom Don Đovaniju. Pevala je ulogu Helene u Skali u Milanu i Lirskoj operi u Čikagu. Ove sezone nastupaće kao Arabela u Štrausovoj istoimenoj operi i Dona Ana u Operi u Vankuveru.

Mecosopran Elizabet De Šong nastupala je kao Hermija 2011. godine na svetskoj premijeri baroknog pastiša Začarano ostrvo. Tu ulogu će ponoviti i ove sezone, a moći ćemo da je slušamo i 1. februara naredne godine kao Suzuki u Pučinijevoj Madam Baterflaj.

Kontratenor Jestin Dejvis debitovao je u Metu 2011. kao Unulfo u Hendlovoj Rodelindi. Prošle sezone smo ga slušali kao Trinkula na premijeri Bure Tomasa Adesa. Među njegovim skorašnjim nastupima ističu se uloga Oberona u Velikoj operi u Hjustonu i Eustazija u Hendlovom Rinaldu u Lirskoj operi u Čikagu.

Tenor Džozef Kajzer je poslednji put u Metu nastupao kao Grimoaldo u Rodelindi, a debitovao je 2007. kao Romeo u Gunoovom Romeu i Juliji. Među ostalim Met ulogama ističu se Tamino u Mocartovoj Čarobnoj frul,Narabot u Štrausovoj Salomi i Flamand u Štrausovom Kapriču.

Bariton Majkl Tod Simpson je 2009. godine debitovao u Metropoliten operi kao Herman u Hofmanovim pričama, a posle toga je pevao u operama Masnea, Bizea, Verdija i Musorgskog.

Bas Metju Rouz je našim slušaocima poznat sa prošlogodišnje Metove premijere Donicetijeve Marije Stjuart gde je bio Džordž Talbot. Prvi put je na daskama ove operske kuće zapevao kao Kolin u Pučinijevim Boemima, a ulogu Botoma već je tumačio u Skali u Milanu i Velikoj operi u Hjustonu.

Glumac Rajli Kostelo ulogom Puka debituje u Metropoliten operi, a publika Brodveja ga poznaje iz nekoliko teatarskih produkcija. (Everyday Rapture, Bye Bye Birdie i mjuzikl 13)

Radnja opere:

Radnja se odvija u drevnoj Atini, u gradu i u obližnjoj šumi, carstvu vila i vilenjaka. Oni su uznemireni jer je njihov kralj Oberon u svađi sa suprugom Titanijom. Oberon, želeći da joj se osveti, naređuje veselom šumskom duhu Puku da pronađe čarobni cvet čiji sok može da učini da se neko zaljubi u prvu osobu koju sretne. Puk daje napitak pogrešnim osobama, što dovodi do niza nesporazuma. Istovremeno, šestorica zanatlija, glumaca amatera, priprema se da pod vođstvom tkača Botoma izvede probu za komad Piram i Tizba, povodom venčanja atinskog vojvode Tezeja. Kako bi se našalio, Puk preobražava Botomovu glavu u glavu magarca. Za to vreme Titanija spava u obližnjoj šumi, a kada se probudi, zaljubljuje se, pod dejstvom čarobnog soka, u preobraženog Botoma jer je on prva osoba koju ugleda. Puk dalje komplikuje situaciju, stvarajući sa svojim čarobnim napitkom nesporazume među ljubavnim parovima, Hermijom i Lisandrom, odnosno Demetrom i Helenom. Oberon se sažaljeva nad svim začaranim ljubavnicima i razbija čini. U ponoć, Titanija i Oberon se pojavljuju sa vilinskom svitom i blagosiljaju mladence, a Puk se obraća publici rečima pomirenja.

Opera se direktno emituje na talasima Radio Beograda 2 i 3.