Top 10 skijališta u Evropi

Pri odabiru zimskog aranžmana, prioriteti su različiti. Strastveni skijaši biraju skijališta sa najbržim i najdužim stazama. Oni koji ne skijaju toliko dobro, a vole da budu "viđeni" biraju mondenska mesta. Skijaši koji putuju sa decom odlučuju se pak za centre koji imaju i sadržaje za najmlađe. Predstavljamo vam skijališta koja imaju za svakog po nešto.

.

Nassfeld - Austrija

Jedno od najboljih austijskih skijališta odlično je opremljeno topovima za veštački sneg, jer zbog male nadmorske visine ponekad nedostaje prirodni.

ŽIČARA: 30
STAZA: 110 km
NADMORSKA VISINA: 600-2002 m
SUNČANIH SATI U SEZONI: 850
VISINSKA RAZLIKA ŽIČARE: 1200 m
NOĆNA STAZA: 2,2 km

Skijalište Nassfeld ne samo da je najveće i najmodernije u Koruškoj nego i jedno od deset najboljih u Austriji. Žičare su vrlo moderne, ponuda smeštajnih kapaciteta vrlo je bogata, a staze su veoma uređene. Glavna, moderna žičara Millenium Express jedna je od najmodernijih u Europi.

Najbolja staza je crveno-crna koja se spušta se s vrha Troghoehea, a posebna poslastica je staza Carnia koja se sa 1822 metra u dužini od 7,6 kilometara spušta do doline.

Zabava i gastronomija

Osim skijanja, tu je i raznovrsna zabava. Postoje dva zabavna parka za snowboardere, staze za skijaško trčanje, osvetljeno noćno sankalište, klizalište, curling i osvetljene staze za noćno skijanje. Bogata je i gastronomska ponuda.

Alta Badia - Italija

Skijanje je ovde poseban doživljaj. Nema gužvi jer nema velikih hotela niti dnevnih skijaša. Staze su odlično pripremljene, a žičare vrlo moderne i udobne

ŽIČARE: 53
STAZE: 130 km
KAPACITET ŽIČARA: 78.000 po satu
NADMORSKA VISINA: 1500 m

Alta Badia smeštena je u samom srcu Dolomita. Mjesta La Villa, Corvara, Colfosco, Pedraces i St. Cassian povezana su žičarama i smatraju se delom velikog sistema Sella Ronda. Alta Badia povezana je sa skijalištima Arabba, Canazei, Fassa i Val Gardena, što je čini jednim od najvećih i najlepših skijaških centara sveta. Skijaške karte mogu se kupiti samo za Alta Badiju ili kao Superski Dolomiti koja važi za čitav region Dolomita. Mnogi okolni vrhovi su preko 3000 m, a najviši je Marmolada, jedino glečersko skijalište ovog dela Italije. Ponuda restorana je izvrsna, a i ponuda izleta Alta Badiju razlikuje od ostalih skijališta.

Smeštaj

Ponuda smještaja u Alta Badiji je raznovrsna, od hotelskog do apartmanskog. Malo udaljeniji obično imaju kombije koji prevoze svoje goste do žičara i dolaze po njih u dogovoreno vreme.

Bad Kleinkircheim - Austrija

"Sa staze u spa" - moto je ovog skijališta, bogatog termalnim vodama, ali i lepim stazama za veliki raspon skijaškog umeća.

ŽIČARE: 26
STAZE: 103 km
NADMORSKA VISINA: 1100 - 2055 m
NAJVIŠI VRH ŽIČARE: 2270 km
STAZE ZA SANJKANJE: 4 km
TERMALNE VODE : 36 stepeni
TOPOVI ZA SNEG: 470

Ovo skijalište proteže se na dve planine. Do Kaiserburga, najvišeg vrha, voze žičare iz dva pravca. Najveća žičara prolazi pored bazena Roemerbad, a uz nju se do mesta spuštaju staze s obe strane. Desna je staza poznata kao staza za spust, a osim te strme i u donjem delu izazovne staze, ostale su prilagođene “srednjim” skijašima i uglavnom su crvene i plave.

Probajte domaće specijalitete

Gastronomska ponuda vrlo je bogata. Za goste koji nisu na hotelskom polupansionu ima više mogućnosti za izlazak na večeru u neki od rustičnih restorana u kojima se uglavnom nude domaći specijaliteti. Mahom vrlo kalorična hrana dobro će doći za prikupljanje energije potrebne za dane skijanja.

Kitzbühel - Austrija

Najpopularnije austrijsko skijalište, osim kilometrima staza, posjetitelje privlači i odličnim šopingom, nebrojenim kafićima te zanimljivom arhitekturom

ŽIČARE: 52
SKIJAŠKE STAZE: 168 km
NADMORSKA VISINA: od 800 do 2000 m
BROJ STAZA: 60
NAJDUŽA STAZA: 6 km
STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE: 120 km

Najpoznatije skijalište u Austriji, raznovrsno je i zanimljivo i po začuđujuće očuvanoj tirolskoj arhitekturi, staroj i do tristo godina. Šoping je ovde među najboljima u Austriji. Iznad Kitzbühela nalaze se brda Hahnenkamm i Pangelstein, a na drugoj je strani Kitzbüheler Horn, raj za snowboardere. Na Hahnenkamm (1668 m) vozi žičara iz centra te se dalje na skijama i žičarama nastavlja prema Pangelsteinu (1938 m). Između njih je Steinbergkogel, s kojega ima nekoliko dobrih crnih staza. Streif, najpopularnija staza za spust Svetskog kupa na Hahnenkammu smatra se jednom od najtežih na svijetu.

Skupa zabava

Kitzbühel nije jeftin. Smeštaj nije znatno skuplji od ostalih skijališta tog ranga, ali zabava može koštati i više od samog smeštaja.

Kronplatz - Italija

U ovom delu Alpa ima najbolje uređene staze i najbolje žičare.

ŽIČARE: 31
SKIJAŠKE STAZE: 105 km
BROJ STAZA ZA SPUST U DOLINU: 6
STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE: 200 km
NADMORSKA VISINA: 2275 m
BROJ PLANINSKIH KUĆA: 40
ŠKOLE SKIJANJA: 5

Ovo se skijalište uzdiže u sredini doline Pustertal i poznata je skijaška destinacija od koje živi čak 13 gradića i sela. Moderne i brze žičare vode prema vrhu iz tri smjera: Val d’Aora, Riscone i St. Viglioa. Staze na Kronplatzu su gotovo 100 posto pokrivene snežnim topovima. Najveći izbor hotela i apartmana pronaći ćete u Risconeu.

Centar doline je Brunico

Pešačka zona u centru sa svojim buticima, kafićima i restoranima obavezno je mesto za šetnje turista iz cele regije. Danas Brunico ne živi samo od turizma. Na obodu grada razvili su se mnogi industrijski pogoni. Ovdje se uglavnom govori nemački.

Les deux Alpes - Francuska

S obzirom na prirodno bogatstvo ovde se često organizuju neobične aktivnosti - od stručnih obilazaka u kojim se ispituje opasnost od lavina do gradnje igloa.

ŽIČARE: 47
STAZE: 220 km
STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE: 21 km
GLEČERI: 2 (Girose i Mont de Lans)
NADMORSKA VISINA: 1600 - 3568 m

Skijalište Les deux Alpes u blizini je obližnjeg skijališta L’Alpe d’Huez. Raznolikost staza i "apre ski" ponude, sunce i sneg, blizina skijališta i smeštaja, uz relativno pristupačne cene, nikada do sada ovdje nisu zakazali. Zapadno od mesta uzdiže se Pied Moutet, a istočno je Pic de la Grave. Staze na Pied Moutetu uglavnom su za početnike i snowboardere. Planina Pic de la Grave umrežena je sistemom žičara. Poklonici ekstremnih spustova uputiće se prema stazi La Meije, s visinskom razlikom većom od 2000 metara.

Povoljniji od ostalih

Ovo skijalište jeftinije je od onih iz prve francuske lige, poput Megevea i Val d’Iserea, ali cene po restoranima i kafićima ne zaostaju mnogo.

Sportwelt Amadee - Austrija

Najteža staza Svetskog kupa je u Flachauwinklu dok staze u području Tri doline ne zahtevaju natprosečne veštine. Ski karta važi za celu regiju.

ŽIČARE: 277
STAZE: 807 km
STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE: 220 km
NAJVIŠI VRH: 2188 m (Gamskogel)

Povoljan položaj na autoputu Tauren i raznolikost ponude čine sistem gradića oko Salzburga (pod zajedničkim nazivom Salzburger Sportwelt Amadee) lako dostupnom i vrlo omiljenom destinacijom. U Austriji, pa čak i u čitavim Alpima, Sportwelt Amadee smatra se jednim od najboljih skijališta. Žičare su moderne i stalno se menjaju novim, staze su dobro održavane i uređene, a iz same veličine proizilazi izbor terena za svačiji ukus. Sva mesta povezana su besplatnim autobusima i vozom. Flachau je turistički centar celog kompleksa, popularan i zbog toga što u njemu živi najbolji skijaš u proteklih deset godina - Hermann Maier. Tu se pored Achterbahna nalazi i noćna osvetljena pista duga 1,5 kilometar. Najbolje staze su u Zauchenseeu.

Sportski sadržaji

Od ostalih sportskih sadržaja, regija nudi zaista sve: klizanje, letenje zmajem, jahanje na otvorenom i zatvorenom, tenis, brzo klizanje. Oni sa viškom energije mogu upisati kurs građenja brvnare koji obuhvata sve - od obaranja stabala do izgradnje sistema prirodne izolacije i ugradnje prozora.

St. Anton/Arlberg - Austrija

Tipično tirolsko mesto u kojem se oseća internacionalni duh, već godinama privlači goste iz celog sveta i nudi smeštaj za svaki džep.

ŽIČARE: 83
STAZE: 270 km
NADMORSKA VISINA: 1300 m
NAJVIŠI VRH ŽIČARE: 2811 m
STAZE ZA FREE RIDE: 170 km
STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE: 65 km

Ovo skijalište u regiji Ski Arlberg jedno je od najpoznatijih uopšte i jedno među najboljima u Alpima. Tu se za svakoga može naći ponešto. Ponuda smještaja varira od skupih ekskluzivnih hotela do jeftinijih pansiona i apartmana. Mesto je uređeno na tipičan tirolski način, no na svakom se koraku oseća međunarodni duh. Za razliku od nekih drugih skijališta u okolini, koja su većinom "okupirali" nemački gosti, u St. Antonu se sreću skijaši iz celog sveta pa nije neobično čuti mnogo različitih jezika. Sve to govori da St. Anton ima posebno mesto na skijaškoj karti Alpa.

Tereni za skijaše i bordere

Velika ponuda "apres ski" barova, restorana i diskoteka među boljim je u Alpima. St. Anton garantuje zabavu do sitnih sati. Raznoliki i dobro uređeni tereni privlače “gospodu” skijaše, ali i snowboardere, koji ovde mogu da nađu brojne terene za svoje vratolomije.

Val D’isere/Tignes - Francuska

Staza ima svih vrsta, od blagih do off ruta po dubokom snijegu. Neke su staze legendarne kao što je Face de Bellevarde na kojoj je održan olimpijski spust

ŽIČARE: 90
STAZE: 300 km
BROJ STAZA: 131
ŠKOLE SKIJANJA: 19
GLEČERI: 2 (Grande Motte i Pissaillas)
NADMORSKA VISINA: 1850 m

U dolini rečice Isere visoko u Alpama, smešten je jedan od najepših planinskih gradića, Val d’Isere. Dolina je turistički i skijaški raj u koji dolaze ljudi sa svih strana sveta. Oko starog gradskog jezgra izraslo je mnogo hotela i apartmanskih kuća. Kroz celo mesto voze skijaški autobusi pa do žičare ne mora mnogo da se hoda. Skijalište je spojeno sa susednim Tignesom (2100 m) poznato je i pod imenom L’Espace Killy. Na planinama Solaise i Rochere de Bellevarde nalaze se glavna skijališta, na koja vode žičare iz samog mesta. Spojena su i s delom skijališta u susednom Tignesu. Staza ima svih vrsta, od blagih za početnike do off ruta po dubokom snegu, daleko od civilizacije.

Val Gardena - Italija

Ovde svakako treba bar pogledati strmu i obično zaleđenu stazu Sasolungo, kojom se učesnici Svetskog kupa strmoglavo spuštaju brzinom većom od 100 km/h.

ŽIČARE: 83
STAZE: 175 km
CRVENE I PLAVE STAZE: 60 km
NADMORSKA VISINA: 1563 m
SKIJALIŠTA U OKOLINI: 11

Dolina posebnog šarma, Val Gardena, nalazi se u srcu Dolomita i ubraja se među vodeće svetske skijaške centre. Svojim žičarama povezana je sa Sella Rondom. U dolini su smeštena dobro povezana mesta Wolkenstein/Selva Gardena, St. Christina i St. Ulrich/Ortisei. Selva Gardena je turistički centar doline i u njoj se nalazi najviše hotela, apartmanskih kuća i restorana pa obiluje "neskijališkim" sadržajima.

Naša preporuka

Za celodnevni boravak na snegu tu je Sell Rodi, sistem žičara koje kreću iz Selva Gardene, Arrabe, Corvare i Canazeija, preko četiri prevoja u Dolomitima, okruženim visokim stenama skupine Stella. Za prolazak svih staza čija je ukupna dužina 37 km potrebno je 5 sati.