KONCERT „EYESBURN-A” U PETAK U MIKSER HOUSE-U

„Eyesburn” će u petak, 13. decembra 2013, od 21 čas održati koncert u Mikser House-u (Karađorđeva 46), na kome će predstaviti retrospektivu svog dosadašnjeg, gotovo dvadeset godina dugog rada, ali i nove pesme sa poslednjeg albuma „Reality check“. Kao predgrupe će nastupiti „Besne gliste” iz Beograda i „The Socks” iz Velike Plane.

.

Nemanja Kojić – Kojot, u susret koncertu kaže: „Predstavićemo ono što je „Eyesburn“ sada u ovom trenutku posle skoro 20 godina rada. I sami uživamo u tome kako stare i nove pesme zvuče zajedno isprepletano. Pesme sa „Reality check“ albuma će biti u velikoj meri zastupljene, kao i neke od starih pesama koje nismo jako dugo svirali.

„Eyesburn” je oformljen 1994. godine i prvu postavu su činili Alek (bubnjevi), Laza (bas), Nenad (vokal), Kojot (gitara).

Tokom gotovo dvadeset godina postojanja na sceni, „Eyesburn” se može pohvaliti brojnim uspesima. Od 2001. godine postaje koncertno najaktivniji bend u Srbiji, a zatim širi svoju popularnost i na region. Svirali su na brojnim izdanjima Exit festivala, gostovali na beogradskim koncertima „Lee Scratch Perry”-ja i „Burning Spera“-a, kao i na nastupu „Asian Dub Fondation“. Jedan od bitnijih koncerata u karijeri „Eyesburna“ je nastup sa Maksom Kavalerom u Beogradu, pod sloganom „Soulfly Jam“. „Eyesburn“ kasnije nastupa kao predgrupa benda „Soulfly“ u Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Hrvatskoj...na najvećim svetskim muzičkim festivalima poput „Dynamo“-a i „Aerodroma“.

Marta 2005. godine, dolazi do promena u sastavu – bend napuštaju Laza (bas) i Nino (gitara). Kasnije, „Eyesburn“, pored Kojota (vokal, trombon, gitara), Zorana Đuroskog – Đure (live act) i Aleka (bubnjevi), čine Dule (saksofon ex Playboy, Dvojac Bez Kormilara), Vučko (bas, ex Del Arno Band), Vukašin (trombon i prateći vokal, Smoke 'n' Soul).

Promena članova benda se primećuje se na muzici koju „Eyesburn“ sada svira. U poslednjoj postavi Kojot više ne svira gitaru, a u pesmama su sve prisutniji zvuci saksofona i trombona. Zvuk je postao potpuniji, zreliji, a tekstovi i dalje nose onu istu poruku i energiju koja se najbolje oseća na njihovim nastupima, jer „Eyesburn” spada u one bendove koji uživo zvuče odlično.

„Eyesburn” je objavio šest studijskih albuma: „Dog Life“, „Fool Control“, „Gabau“, „Cool Fire“, „Solid“ i „How much for freedom?“. Početkom 2007. godine Eyesburn je odlučio da napravi pauzu, koja je trajala do 2011. godine. Nakon osam godina od albuma „How much for freedom?“, „Eyesburn“ je izbacio sedmo izdanje – „Reality Check“ (2013).

Karte se u pretprodaji mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima po ceni od 500 dinara, dok će cena na ulazu biti 700.