7. FESTIVAL NAUKE PREDSTAVLJA SUPERHEROJE U AKCIJI!

Prve dane poslednjeg meseca u godini, po sedmi put, obeležiće Festival nauke koji se pod sloganom „Superheroji nauke“ održava od 5 do 8. decembra u Beogradu. I ove godine manifestacija će trajati od četvrtka do nedelje, a festivalsku četvrt ovog puta činiće: bivša RK Kluz, Studentski kulturni centar, Galerija Narodne banke Srbije i sasvim novi prostor, zdanje bivšeg Eurosalona (Kralja Milana broj 1).

.

Više od 550 mladih naučnika iz 52 institucije superherojski će, zajedno sa gostima iz Švedske, Estonije, Holandije, Francuske i Hrvatske, skrenuti pažnju i ohrabriti sve mlade ljude koji se danas u Srbiji bave naukom i šire entuzijazam, znanje i ljubav.

U bivšoj RK Kluz posetioce očekuju 32 nove i interaktivne postavke. Ovogodišnje izdanje festivala, osim u znaku interakcije i druženja sa superherojima, proteći će i u znaku brojnih nama znanih i a neznanih živih bića i bioloških šou programa, uz otkrivanja mnogih poljoprivrednih i biološki vrednih tajni.

Svi zainteresovani imaće priliku da saznaju odakle nam leptirići u stomaku kada se zaljubimo i čemu služe feromoni. Darvin je oko smatrao „organom jedinstvene perfekcije“ a uz pomoć naučnika i lekara, na testu će biti i oštrina vida.

U susret zimi i hladnom vremenu, posetioci će moći da nauče kako da sami naprave gel za suvo pranje ruku, ali i da saznaju kako da se odbrane od bakterija. Ko liči na glumca i pevača a ko na Teslu ili Mariju Kiri, biće prilike da se uz pomoć matematike proveri u četiri dana festivala. Kako nastaju najveći cunami talasi i da li „perpetuum mobile“ zaista može da se napravi, samo su neka od pitanja na koja će posetioci različitih uzrasta dobiti odgovore na 7. Festivalu nauke.

Sponzori Festivala nauke su se ove godine aktivno uključili u program pa nam generalni sponzor, Naftna industrija Srbije u saradnji sa Geološkom i hidrometeorološkom školom „Milutin Milanković“ priprema postavku o nafti i uglju, fosilnim gorivima bez kojih ne bismo mogli da zamislimo svakodnevni život kao ni predmete koji nas okružuju.

Kompanija Telekom Srbija, kao prijatelj Festivala će nam predstaviti interaktivnu, atraktivnu postavku u kojoj će posetioci moći i sami da se nađu u ulozi naučnika ili astronauta.

U centru dešavanja u Studentskom kulturnom centru biće naučni šou programi koji će se četiri dana odigravati na Velikoj sceni – „Dizanje u vazduh sa Milanom i Ivanom“, „Šou sa velikim VAU“ iz Švedske, „Razotkrivanje superheroja “ estonskog „AHHAA“ teatra, „Vodeno čarobnjaštvo“ francuskog komunikatora nauke Fabiana, „Molekularno kuvanje“ naučnika Hemijskog fakulteta u Beogradu kao i predstava „Njutn je zakon“ koju su specijalno za ove dane pripremili učenici OŠ „Branislav Nušić“ iz Beograda.

Nakon spektakularnih šou programa, na istom mestu od petka do nedelje, sa eminentnim naučnicima i doktorima nauka, odrasli će debatovati o superherojima, zdravom načinu ishrane i genetski modifikovanim organizmima.

Galerije SKC-a rezervisane su za taktilne psihološke eksperimente, heroje visina – beloglave supove ali i za zabavne hemijske trikove koji pale vodu, lede vazduh i boje plamen.

Svi zaljubljeni u zvezde imaće priliku da uđu u mobilni planetarijum koji će biti smešten u Galeriji Narodne banke Srbije gde će fokus biti na zvezdanom nebu i zvezdanim mapama. U saradnji sa Idealnim muzejem “Leonardo da Vinči” u Vinčiju (Toskana, Italija) i Italijanskim institutom za kulturu na 7. Festival nauke, u pomenuti prostor, stiže izložba poliedara, mašina i izuma koji su izrađeni prema crtežima Leonarda da Vinčija a svi zainteresovani će moći da se upoznaju sa radom jednog od naših najvećih naučnika – Milutinom Milankovićem.

Novi prostor, bivši Eurosalon (u Kralja Milana broj 1), predstavlja mesto za pametne igraonice namenjene najmlađim posetiocima, koje će kroz jednostavne i bezopasne eksperimente pojasniti osnove nauke. Pravi kuriozitet 7. Festivala nauke biće skeleti i replike dinosaurusa koje će predstaviti Prirodnjački centar iz Svilajnca i time dočarati kako su izgledali ovi praistorijski transformersi. O životu eksperimentalnih miševa i pacova, tajnama Sunčevog sistema, ruke u testu i detektivske igrarije, ovaj novi segment festivala, okupiraće pažnju najmlađih.

Sa ulaznicom Festivala nauke, svi zainteresovani će tokom četiri dana festivala moći da posete i Naučni centar Muzeja nauke i tehnike (Skender-begova 51) koji nudi 20 interaktivnih eksponata najrazličitijih razmera, od planeta do DNK molekula. Među eksponatima se posebno ističu merenje težine na različitim planetama, određivanje brzine zvuka, hodanje po samoodrživom mostu kao i putovanje kroz Sunčev sistem. Ovaj program je specijalno prilagođen učenicima osnovnih i srednjih škola.

Festivalske karte, po ceni od 400 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji kao i preko GIG STIX prodajnih mesta – Corner Shopova. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u RK Kluz, Studentskom kulturnom centru, Galeriji Narodne banke Srbije i Eurosalonu (Kralja Milana broj 1). Posetioci koji su zainteresovani isključivo za programe u Studentskom kulturnom centru i Eurosalonu mogu da kupe pojedinačne ulaznice po ceni od 300 dinara. Deca do 5 godina starosti uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaznicu.

Festival nauke je najveći događaj u regionu kojim se promovišu nauka i obrazovanje. Pošlre godine ovu manifestaciju videlo je 27.000 posetilaca, čak 15.000 osnovaca i srednjoškolaca iz cele Srbije.