Zanimljivosti

Vaš pas radi OVIH 10 stvari kada želi nešto da vam kaže

Uobičajno je da se većina ljudi koji imaju pse, ponašaju kao roditelji svojih ljubimaca. Kao i kod dece, vlasnici mogu da vole svoje ljubimce i da ih ne razumeju u isto vreme. Jedina razlika je što sa decom govore istim jezikom. Kada je o psima reč, postoje neki uobičajeni načini njihovog ponašanja kojima ti četvoronošci svojim vlasnicima nešto poručuju.
16.12.2018. - 08:45h
Foto: thinkstock
Foto: thinkstock

Predstavljamo vam 10 takvih načina.

1. Dugo vas gleda u oči

Iako dosta zavisi od toga kako vas pas gleda, ako vaš ljubimac ima normalan izraz lica a bulji u vaše oči – to je prilično direktan način na koji vam pokazuje svoju naklonost.

2. Donosi vam stvari

To je očgledan ostatak lovačkog instinkta, samo što vam on sada donosi stvari za koje misli će vam se svideti ili da će vam trebati, umesto mrtvog plena.

3. Diže šapu u vazduh

Ako pas to radi koncentrisan i sa glavom spuštenom na dole, možda želi da mu se sklonite sa puta. To znači da je u lovu i da se spremna da navali na plen, obično pticu.

4. Sedi na vašim stopalima

Ako se vaš pas inače ponaša dominantno, možda time pokušava da "tvrdi pazar". Ako je uznemiren zbog razdvojenosti, to je uobičajeni način na koji pokušava da se uteši u vašoj blizini.

Ako je vaš pas ljubomoran, to bi mogao da bude izraz posesivnosti kojim pas drugim ljudima ili životinjama pokazuje "da ste njegovi/njeni".

5. Zeva

Ako ne zeva zato što je umoran i pospan, zevanje može da bude izraz stresa ili straha. Ako pas zeva u blizini nekog nepoznatog, to je znak da još nije spreman da upozna tu osobu.

6. Opušteno zevanje

Psi, takođe, zevaju i kada im je prijatno u vašem društvu. Ako vi zevate i vaš pas počne da zeva u isto vreme, to nije loš znak. Ako vi ne zevate, a nepoznat pas zeva, pripazite se.

7. Pribija se uz vas

To se vaš pas samo mazi sa vama. Psi žele vašu ljubav i pažnju kada se pribiju uz vas. To im, takođe, pomaže da se osećaju sigurnije.

8. Plaze jezik

To je često znak nelagodnosti, bilo zbog prisustva nepoznate osobe ili neželjenog kontakta koji uznemava psa. Ako je vaš pokoran, to može biti njegov način na koji pokušava da umiri nekoga čije prisustvo je dominantnije.

9. Želi da spava u vašem krevetu

Takvo ponašanje najviše govori o tome da vaš pas želi da bude sa vama. Ukoliko nemate astmu ili neku alergiju na životinje, veterinari ne vide ništa loše u tome.

10. Mirno bulji u vas dok napuštate kuću

Ako pas samo smireno gleda u vas, bez ikakve nervoze i panike, onda je vaš odnos upravo onakav kakav treba da bude.

Izvor: Pas za vas