Oni su mali, plavi i dobroćudni. Deca ih posebno vole, već generacijama, a danas slave 60. rođendan!

Teško je poverovati, ali štrupmfovi imaju već 60 godina. Veseli mali patuljci prvi put su se pojavili 23. oktobra 1958. godine kao sporedni likovi u stripu "Johan et Pirlouit". Njihov tvorac, belgijski crtač Pjer Kulifor, poznat pod umetničkim imenom Pejo, nakon toga odlučio je da im da glavnu ulogu i sopstvene luckaste pustolovine.

.

Danas ih poznaje skoro svako dete i to ne samo u Evropi.

"U svakom slučaju govorimo o globalizaciji", rekla je za agenciju DPA Veronika Kulifor, Pjerova kćerka. 

Nakon očeve smrti 1992. godine, ona je zajedno s majkom i bratom nastavila njegov rad. Štrumpfovi nisu popularni samo u Evropi, već i u Kini, Indiji, Rusiji i Južnoj Americi. Industrija povezana sa štrumfovima godišnje ostvaruje prihod veći od milijardu evra.

Prekretnica u njihovoj popularnosti stigla je 1975. s filmom "Štrumpfovi i čarobna frula". U osamdesetim godinama prošlog veka to je nadograđeno televizijskom serijom s 270 epizoda koja je osvojila brojne Emi nagrade. U svetu su izazvali pravu štrumpfomaniju i nije bilo dečje sobe bez ponekog plišanog štrumpfa.

.

Štrumpfovi za svoj uspeh zahvalnost duguju strasti njihovog tvorca, jer je Pejo život posvetio crtanju tih simpatičnih stvorenja. 

"Bio je opsesivan, želeo je da ima kontrolu nad celim procesom", ističe Veronika koja oca iz detinjstva najviše pamti za crtaćim stolom.

Do smrti je neprestano radio nove crteže, smišljao scene i scenarije. Navodno je od svojih pomoćnika tražio da legnu na tlo u šumi nedaleko od Brisela, kako bi videli svet iz štrumpfovske perspektive.

.

Čak i danas, stripovi se kao i nekada, prvo skiciraju na papiru. Tek kasnije crtači usavršavaju likove pomoću računara. Rade u maloj kancelariji južno od Brisela i trude se da crtaju što je moguće sličnije Pejovim originalima.

Jedan od razloga njihove dugovečnosti svakako jeste i prilagođavanje modernim vremenima. I dok su bake i deke prvih fanova čitali stripove naglas i tu i tamo otišli s njima u bioskop, danas se štrumpfovi mogu naći svuda, uvek su dostupni. Ima ih čak i na društvenim mrežama.

Izvor: Hina