Zašto ne bi trebalo da ovih 146.6 kilometara OVOG puta pređete u jednom danu?

Najduža deonica na svetu - 146.6 kilometara bez i jedne krvine! Ipak, ona nosi mnoge opasnosti, pa se nikako ne preporučuje da je pređete u cugu...

.

Put Ejr dugačak je 1675 kilometara, i deo je državnog puta A1. Povezuje zapadnu i istočnu Australiju, odnosno prostire se između Norsemana u regionu Goldfilds-Esperans i sedmog naseljenog grada u državi - Port Augusta.

To je ujedno i jedini asfaltiran put između ova dva dela Australije.

Originalno je izgrađen četrdesetih godina prošlog veka, a ime je dobila prema Edvardu Džonu Ejru, prvom evropskom istraživaču koji je došao do Nularbora. Reč je o suvom, polupustinjskom području bez ijednog stabla na jugu Australije kroz koji put prolazi.

U sklopu ovog puta nalazi se i najduža najravnija deonica na svetu. Reč je o potezu između mesta Baladonija i Kaigun koja je dugačka 146.6 kilometara, a koja nema ni jedan zavoj.

Iako se to na prvi pogled ne bi nikad reklo, Ejr se smatra najopasnijim putem u Australiji. Razlog je vrlo jednostavan: put je veoma dug, a krajolik je toliko monoton da vozači često  zaspu za volanom.

Zbog toga je lokalno stanovništvo na nekim deonicama počelo vozačima da deli besplatnu kafu.

Većim delom puta ograničenje brzine iznosi 110 kilometara na sat, ali ako se nađete na njemu za volanom, nemojte ni pokušavati da ga sami pređete u jednom danu. Osim umora i monotonih krajolika, treba paziti i na divlje životinje poput kengura, nojeva i kamila kojih je ovde mnogo.

Brzi refleksi najpotrebniji su vam u zoru i sumrak kada se divlje životinje izvuku iz svojih skrovišta i mogu da izazovu brojne nezgode.

Izvor: punkufer.hr