Pre odlaska u Dubai, dobro razmislite! Iza njegovog glamura, krije se mračna tajna!

Dubai je prepun luksuynih građevina, skupih automobila, ludog noćnog provoda i luksuznih jahti, a po svemu sudeći i dobrih poslovnih prilika. Mnogi Balkanci se tamo opredeljuju za novi početak, ali pre nego što i sami razmotrite da li želite da bolje sutra potražite na Bliskom Istoku, vreme je da saznate njegovu mračnu tajnu:

.

Radno vreme 14 sati dnevno po 40 stepeni Celzijusa

Da bi se sve velelepne građevine izgradile i da bi sve perfektno funkcionisalo, potrebna je i radna snaga. Radnici rade po najgorim mogućim uslovima. Nesreće i zdravstveni problemi su svakodnevna pojava, a česti su i smrtni slučajevi.

Zbog ljubljenja u zatvor

Iako je Dubai predstavljen kao moderan i liberalan grad, većina stanovništva je muslimanske veroispovesti što znači da drži do čednosti. Ljubljenje na javnim mestima je strogo zabranjeno pod pretnjom zatvora, a čak i držanje za ruke na ulici može vam doneti veliku novčanu kaznu. Turisti nisu izuzeti iz ovih pravila, a vanbračni seksualni odnosi su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ilegalni, na šta turisti takođe treba da obrate pažnju.

Pratite nas i na Viberu!

Trgovina ljudima

Iako se strogo nadgleda i tako nevina stvar poput ljubljenja, noću se situacija znatno menja. U Dubaiju postoji preko 30 000 prostitutki, a prosečna cena im je 500 dolara na sat. S obzirom na to da arapski moćnici odlično zarađuju na prostituciji, prikriveno se potiče, a belo roblje je neretka pojava na koje policija ne obraća pažnju.

Rasizam

Iako živimo u 21. veku i rasizam je nešto što je u većem delu sveta zakonski regulisano, stvari u Dubaiju ne stoje baš u skladu s tim. Tamo vredite točno onoliko koliko vredi vaš pasoš. Europljani i Amerikanci, na primer, zarađuju gotovo dvostruko od ljudi iz zemalja Trećeg sveta radeći isti posao za istu kompaniju. Njihov pojam ‘jednakosti’ ne postoji u svetu.

Ropski rad

U Dubaiju je ropstvo još uvek prisutno. Naravno, ne radi se o otvorenom robovlasništvu, već se često prividno, a legalno, izrabljuju radnici iz Indije, Pakistana ili Kine. Oni rade prekovremeno za malu platu i nemaju pravo da se bune, jer kompanije za koje rade imaju običaj im uzmu pasoše po ulasku u zemlju. Smeštaj i uslovi u kojima rade su blago rečeno užasni, a plata im je oko sto dolara mesečno, piše The Richest, a prenosi aura.ba.

Sloboda govora ne postoji

Strogi uslovi se ne odnose samo na državljane, već i na doseljenike. Ako u javnosti iskažete mišljenje koje se prkosi sa većinskim političkim, kontaktiraće vas tajna policija I ponuditi vam dve opcije: da ćutite, u suprotnom će vam sve što budete imali oduzeti. Doseljenicima je situacija još gora, jer u tim situacijama postoji opasnost od deportovanja ma koliko vi živeli u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ekologija

U Dubaiju novi kompleksi zgrada niču gotovo preko noći, a svako gradilište proizvodi tone smeća, kanalizacijskog i hemijskog otpada koji na kraju završavaju u moru.