Mame se "ubile" od alkohola? Iza čuvenog poređenja "pijan kao majka" kriju se dva super objašnjenja

Malo ko može da zamisli kako ulicama grada teturaju pijane majke, sa sve viklerima u kosi, vukući cegere sa pijace, malu uplakanu decu... Otkrivamo odakle vodi poreklo ovo fantastično srpsko poređenje.

.

Za mnoge koji su skloni kapljici često se kaže da su "pijani kao majka" ili "napili se kao majka". U davna vremena tvrdilo se da su ljubitelji alkohola dobri ljudi a, kako se tada govorilo "dobar kao majka", došlo je do izraza "pijan - dobar kao majka". Vremenom je skraćen na poređenje koje svi danas poznajemo.
Ipak, drugačije i logičnije pojašnjenje nudi profesor akademik Berislav Berić, šef GAK u Novom Sadu, koji je u knjizi Milana Šipke "Zašto se kaže" rekao sledeće:

U vreme kada su se žene porađale po kućama, bez stručne pomoći, u slučajevima kada je dolazilo do zastoja porođaja, ili ako je porođaj bio veoma bolan, babice su davale porodiljama da piju alkohol, i to po mogućnosti što jaču rakiju, da bi one na taj način bile obezboljene. To narodno iskustvo ima svoju osnovu i u medicini. Utvrđeno je, naime, da određene (ne prevelike) količine alkohola u toku porođaja dovode do popuštanja grčeva materice i opuštanja mišića. Na taj se način zaista olakšava porođaj. Čak i radi predupređivanja pobačaja svojevremeno su davane ženama manje količine konjaka ili vinjaka da bi se sprečilo grčenje materice, što je jedan od znakova pretećeg pobačaja. Tako se postupalo i u našim zdravstvenim ustanovama, a na Zapadu, naročito u Skandinaviji, to je bila redovna praksa. Sve to, dakle, ima svoje opravdanje i, da kažemo, logično objašnjenje. Na taj način je, onda, nastao i izraz "pijan kao majka", jer su žene u porodu stvarno napijane, one su bile pijane.
Uprkos ovom medicinskom tumačenju stoji objašnjenje naših lingvista koje kaže da se poređenje "pijan kao majka" dovodi u vezu sa širim izrazom "pijan kao majka zemlja".

Pratite nas i na Viberu!

Dr Dragana Mršević-Radović oslanja se na istraživanja profesora Nikite Tolstija, slavnog ruskog lingviste i pojašnjava ovo slovensko poređenje natapanjem.

Kod primitivnih naroda postoji verovanje da je majka zemlja sveopšta majka - majka roditeljka, praroditeljka celog živog sveta. Da bi mogla da ispuni tu svoju primarnu funkciju, funkciju reprodukcije, majka zemlja mora da bude obilato natopljena vlagom, kišom. Kiša dolazi s neba kao nebeski, božanski dar. Svakog prolećnog ciklusa, obilno natopljena prolećnim vodama, zemlja postaje natopljena, napo-jena ili - "pijana" majka zemlja. Otuda pridev pijan u našem poređenju "pijan kao majka zemlja" ima, u stvari, značenje: "natopljen", "napit".

Izvor: Dnevno