Zanimljivosti

Berlin, grad slobode

Berlin je, pored Barselone, grad u kome bih mogla i želela da živim. Ima tih nekih gradova gde se energija grada i vaša energija poklope, tako je meni sa Berlinom, osećaj kao da oduvek tu pripadate.
28.09.2016. - 14:40h

Berlin je grad o kome se mnogo piše, tako da ja ovog puta neću pisati o standardnim turističkim lokacijama već ću vam približiti lokane “pikanterije” u kojima možete da uživate.

Posetila sam ovaj grad toliko puta da više ne mogu ni da izbrojim ali ovog septembra sam imala priliku da u njemu uživam po suncu i nijednom tmurnom i kišnom danu, što je za Berlin inače normalno.

Ako ga posetite krajem septembra, imaćete priliku da budete svedok (ako niste učesnik) Berlinskog maratona, ili da na Aleksanderplacu uživate u Oktoberfestu.

Ono što je tokom jeseni ovde spektakularno je Festival svetlosti. Na par dana sve znamenitosti Berlina dobiju novo ruho, obasjane su reflektorima, svetlosnim mapama i umetničkim projekcijama. Jedinstven spektakl koji Berlin obasja u sumornu i hladnu jesen.

Gradski saobraćaj je jako dobar, grad je dobro povezan pa se jednom stanicom metroa od Aleksanderplaca stižete do Hakešer Market stanice gde ćete u šetnji okolnim ulicama uživati.

Mnoštvo haustora koji se pretvore u lavirint uskih hodnika punih grafita i murala, sa puno dizajnerskih radnji i skrivenih kafića. Ako tragate za vintidž komadima obavezno prošetajte do ove zivopisne četvrti.

Skriveni delovi grada će vam pokazati ono što Berlin zaista jeste. Turbulentan, alternativan i divlji grad u kome dišete punim plućima. Nije sterilan i preterano čist, niti je našminkan, ali ima upadljivu kosmopolitsku atmosferu.

Ljude koji žive u Berlinu prepoznaćete po neobičnom stilu i opuštenosti, ne prate trendove. Ovo je jedan od retkih gradova u kojem vas obezbeđenje neće pustiti u klub jer ste previše skockani i sređeni za opuštenu atmosferu kluba.  Neguju se individualnost, sloboda i umetnički duh.

Na obali reke Špreje možete sedeti i uživati u suncu ili sesti na neki od lokalnih brodića, ploviti i razgledati grad iz drugog ugla.

Ako se  nedeljom zadesite u blizini Mauer Parka, gde je zid nekad razdvajao grad na dva dela, obavezno posetite pijacu sa polovnom odećom i odličnim knjigama, klopom i antikvitetnim stvarima. Pažnju će vam zaokupiti i samo okruženje pošto je Mauer Park, zapravo, autentičan Berlin poznat po raznolikosti, alternativnoj umetnosti i uličnom stilu.

Zelenih površina u ovom gradu ima mnogo, možete iznajmiti bicikl i voziti ili šetati se kroz Tiergarten park koji se na jednoj srani graniči sa Zoo vrtom a na drugoj strani je Branderbuška kapija. U samom parku ima puno staza, skrivenih mesta, jezera. Na jednom od njih možete sesti u čamac koji se nalaze na obodu jezera i besplano se provozati okolinom ili sesti u jedan od kafića koji se nalazi na obali i uživati.

Za preporuku je pijaca u Krojcbergu, Markthale koja u svom sklopu organizuje razne događaje. Jedno je sigurno: hrana na pijaci je odlična i za svaku preporuku.

Ovde inače možete pojesti dosta dobre hrane na svakom ćosku, naravno za preporuku je da probate kobasicu sa karijem i sosom od paradajza. Nemojte propustiti da probate vijetnamsku, tajlandsku, indijsku, japansku hranu. Veliki broj emigranata ovde živi tako da je ukus hrane skoro pa autentičan kao u njihovoj otadžbini.

O noćom provodu u Berlinu pričaju svi, ne morate da se zateknete u nekom od klubova da biste slušali najbolje di džejeve.

Trezor i Berghajn su među boljim klubovima, ali za preporuku je i klub “De visionare”, nalazi se na reci i, ukoliko vremenski uslovi dopuštaju, možete na terasi tj. doku istog uživati i po danu.

Inače žurke ovde mogu da traju i 48 sati neprekidno. Ovde noćni život nema kraj.

Berlin nudi mnogo, ali čitanje i proučavanje tuđih tekstova neće vas naterati da se zaljubite u njega.

Morate sami da ga otkrijete.

Berlin zahteva vreme i istraživački duh.

Zaljubljivanje u njega ide polako i ne traje kratko, ali kad vas ščepa, njegovi ste za čitav život.