Džon Rejes, prodavac nekretnina, pomagao je supruzi Elizabeti da očisti očevu kuću iz 1900-ih kada su otkrili više od milion bakarnih penija u skučenom prostoru u podrumu, navela je medijska kuća KTLA njuz.

Zaliha novčića ima nominalnu vrednost od 10.000 dolara, ali bi mogla da vredi više od milion dolara. Porodica misli da je kuća koja je pripadala Rejesovom tastu, Fricu, nekada korišćena kao gostionica.

Fric i njegov brat, nemački imigranti, živeli su u kući decenijama, dok Fric nije umro, a njegov brat se nije odselio.

"Čuvali su svašta. Kuća je bila puna predmeta različite vrednosti i važnosti", rekao je Rejes za KTLA.

Porodica je, potom, otkrila penije koji su držani u raspadnutim rolnama papira, preneo je Los Anđeles tajms. Daljim ispitivajem utvrđeno je da postoji desetine vreća punih bakarnih novčiča.

Peniji su u početku pravljeni od čistog bakra, dok Američki trezor nije prešao na novčiće od cinka prekrivenih čelikom 1943. godine, jer je bakar bio potreban za Drugi svetski rat.

Do 1982. godine, peniji su uglavnom bili od cinka. Fric je najverovatnije počeo da prikuplja penije kada je SAD počela da prebacuje novčiće sa bakra na cink, rekao je Rejes za LA tajms. Nakon prebrojavanja, porodica je procenila da kolekcija vredi oko milion dolara.

Rejes je pričao sa menadžerkom svoje banke, koja je bila u neverici. "Pokazao sam joj fotografiju i ona mi je rekla da nikada nije videla nešto ovako. Ne možete ih unovčiti, ali postoji šansa da imate vredne novčiće", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.