Urban

Opera Narodnog pozorišta „Koštana“ otvara obnovljeno pozorište „Bora Stanković“ u Vranju

Zgrada će svečano biti otvorena u ponedeljak, 21. oktobra operom Petra Konjovića „Koštana“, prema istoimenoj dramskoj priči Bore Stankovića. Dirigent Ana Zorana Brajović, reditelj Jug Radivojević.

17.10.2019. - 09:00h pr
foto: promo

Narodno pozorište u Beogradu, s poštovanjem i ljubavlju prema Bori Stankoviću, učestvovaće u otvaranju obnovljenog pozorišta u Vranju, koje nosi ime tog čuvenog književnika i jednog od najznačajnijih pisaca srpskog realizma.

Ono što ovaj događaj čini posebnim, ogleda se i u činjenici da će vranjska publika biti u prilici da u svom gradu prvi put pogleda opersku predstavu.

U okviru svečanosti, povodom otvaranja nove zgrade, Narodno pozorište u Beogradu predstaviće se dan ranije (nedelja), 20. oktobra, i sa interaktivnom operskom predstavom za decu Volfganga Amadeusa Mocarta „Bastijen i Bastijena“, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, u režiji Ane Grigorović, kao i izložbom „Nečista krv i Koštana na sceni Narodnog pozorišta“, autora Dragana Stevovića i Dragice Gaćeše.

Projekat obnove pozorišta u Vranju i njegovog svečanog otvaranja realizovan je uz podršku Vlade Republike Srbije i premijerke Ane Brnabić.

Dva dana kasnije, 23. oktobra, u Pozorištu „Bora Stanković“ počinju 39. „Borini pozorišni dani“, a festival će otvoriti predstava Narodnog pozorišta u Beogradu „Rodoljupci“, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana.