Urban

TINY [BAU]HAUS - Mala, prenosiva kuću nastala tehnikom 3D štampe stigla u Beograd

Turistička organizacija Nemačke (DZT) kreirala je, za potrebe svoje globalne tematske kampanje kojom se obeležava stogodišnjica osnivanja Bauhausa, TINY [BAU]HAUS – malu, prenosivu kuću koja je nastala tehnikom 3D štampe. TINY [BAU]HAUS je na svoju truneju po Evropi krenula iz Amsterdama 14. marta ove godine, a među gradovima koje obilazi našli su se i Pariz, Roterdam, Barselona, Marsej, Beč, Prag, Budimpešta, Beograd i mnogi drugi.

06.09.2019. - 09:19h
foto: Wonder Drifters

Video snimci i blogovi sa hashtagom #CelebratingBauhaus na kanalima društvenih mreža dokumentuju ovo putovanje.

Centralni element TINY [BAU]HAUS-a je kvadratnog oblika površine 8 kvadratnih metara unutar kojeg posetioci imaju priliku da dožive Bauhaus svim svojim čulima zahvaljujući magiji virtuelne realnosti. Interaktivne instalacije omogućavaju virtuelni obilazak najznačajnijih Bauhaus lokacija u Nemačkoj u Vajmaru, Desau i Berlinu, ali i pogled u studio Valtera Gropijusa koji je u potpunosti rekonstruisan u virtuelnoj realnosti zajedničkim projektom DZT-a i Univerziteta Bauhaus Vajmar.

"Obeležavanje stogodišnjice osnivanja Bauhausa je idealna prilika za poziconiranje Nemačke kao kulturne destinacije za Evropljane.“ - objašnjava Petra Hedorfer, predsednica upravnog odbora DZT-a, tokom svog izlaganja na početku kampanje. „Upotreba novih digitalnih tehnologija, virtuelna realnost i inovativno koncipirani događaji promovišu značajno kulturno nasleđe Bauhausa u Nemačkoj.“

Virtuelna realnost
Virtuelna realnostfoto: Wonder Drifters

Projekat TINY [BAU]HAUS objedinjuje čitav niz relevantnih aspekata Bauhaus pokreta, ovogodišnju tematsku kampanju „100 godina Bauhausa“ i globalnu marketinšku kampanju Nemačke kao turističke destinacije.

Snažna paralela sa socijalnim idealima protagonista Bauhausa izražena je i kroz ideju stanovanja u malim prostorima – savremenom trendu koji TINY [BAU]HOUSE zastupa.