Recept koji je "RASPAMETIO" sve u finalu "MasterChefa": Rolovana jagnjetina u krem spanaću sa demiglas sosom!

Jelo koje je takođe izazvalo ne samo komplimente sudija, već i svih prisutnih u kuhinji "MasterChefa" bio je Anamarijin specijalitet. Iako nije odnela pobedu u prvoj sezoni takmičenja, Anamaria je za glavno jelo pravila rolovanu jagnjetinu sa spanaćem, zbog čijeg recepta su bivši takmičari poželeli da siđu sa balkona i da ga probaju! Recept vam prenosimo u celosti...

Izvor: prva.rs  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Jagnjeća rebra pržiti na malo ulja. Kada su dobila lepu boju, dodati korenasto povrće: celer, šargarepu, peršun, a potom crni i beli luk. Nakon nekoliko minuta, sipati oko 1dl vina i malo šećera. Kada je alkohol ispario, dodsti kašiku paradajz paste, 150-200ml paradajz pelata, te naliti oko 0,5l vode. Dodati, zrna bibera, soli, lovorov list, majčinu dušicu i malo ruzmarina. Nastaviti kuvati, a pri kraju procediti u čist tiganj. Redukovati ukoliko je potrebno, a sos završiti sa puterom.

Jagnjeća leđa pripremiti, očistiti od svih žilica i kostiju koja se nalaze u produžetku.

Ruzmarin, beli luk, kapar, inćuni, biber, maslinovo ulje iseckati u secku te na kraju dodati panko prezlu. Ovim premazati jagnjetinu i urolovati te sve izvezati kanapom.

Jagnjeće meso peći na tiganju uz malo ulja sa svih strana da se dobije lepa boja i hrskava koža. Potom dodati puter i prelivati jagnjetinu.

Pečenje dovršiti u rerni, još oko 8 minuta na 220 stepeni. Nakon pečenja, pustiti meso da odleži.

U šerpicu staviti 100ml sirćeta i oko 30g šećera da provri. Preliti preko 200ml hladne vode uz dodatak kašičice soli i nekoliko zrna bibera. Komorač iseći na mandolini da se dobiju lepi komadi koje je potrebno ukiseliti u prethodno napravljenom rastvoru.

Celer skuvati u razmeri 1:1 voda i mleko. Dodati kašičicu soli i svežu majčinu dušicu. Kada je celer kuvan, prebaciti ga u secko/blender i napraviti pire od njega. Dodavati postepeno puter. Posoliti ukoliko je potrebno. Pire propasirati kroz cediljku za savršeno glatku teksturu. Prebaciti u skvizer kako bi servirali na adekvatan način.

U novi tiganj, staviti maslinovo ulje, praziluk, mladi luk i beli luk i propržiti sve zajedno. Kada je luk omekšao dodati spanać i dinstati ga 5-8 minuta.

U drugoj šerpici napraviti ru, te naliti mlekom. U spanać, dodati “bešamel”. Dodati so i biber od začina.

Kada su pripremljene sve komponente, pire od celera servirati u krug najvećeg prečnika, potom demiglas od jagnjećih rebara, zatim kapamu od spanaća. Preko kapame staviti komad rolovsne jagnjetine. Ukišeljenji komorač staviti uz pire od celera.

Poslužiti.

Naziv jela: Jagnjetina rolovana panko prezlom u začinskom bilju, na krem spanaću, uz demiglas sos, pire od celera i ukišeljeni komorač.