Koja količina seksa je NORMALNA?

Bez obzira da li ste u vezi, u braku ili solo, ali imate prijatelja sa beneficijama, verovatno ste se bar jednom zapitali koliko seksa je normalno. Jednom dnevno, jednom nedeljno, jednom mesečno?

Foto: PinkCoffee Studio / Shutterstock
Foto: PinkCoffee Studio / Shutterstock
.

Ne postoji tačan ili ispravan odgovor na ovo uvek prisutno pitanje, jer količina seksa u vezi zavisi od individualnih potreba, želja i mogućnosti. Libido svake osobe je na različitom nivou i to ne znači nužno da ste vi i vaš partner na istoj talasnoj dužini po ovom pitanju. Niti morate biti, iako je stepen usklađenosti proporcionalan zadovoljstvu seksualnim životom.

Sa druge strane, može se desiti da vi i vaš partner imate savršeno usklađen libido i da zaista vodite ljubav uvek na obostrano zadovoljstvo, bilo jednom nedeljno ili jednom mesečno. Ono što je važno jeste da se ne zamarate brojkama i statistikom drugih parova, sve dok ste zadovoljni količinom seksa u svom životu. Ne morate da brinete da nešto nije u redu sa vama ako želite seks svaki dan ili čak nekoliko puta dnevno, ili ako, pak, imate želju i potrebu samo jednom mesečno. Ljudska seksualnost je zaista veoma širok spektar po pitanju svih mogućih preferencija i, kao što su različiti ljudi seksualno uzbuđeni različitim stvarima, pozama i pokretima, teško je govoriti o normalnoj količini seksa.

Iako postoje brojne studije na ovu temu koje su proizvele određene statistike, ne morate da brinete ako se ne uklapate u većinu. Najvažnije je sopstveno zadovoljstvo i mogućnost zdravog razgovora o seksualnom životu sa partnerom. Ako se vi i vaš partner razlikujete u potrebama, pokušajte da pronađete kompromis i razgovarajte o tome. Zdrava komunikacija je osnova svake uspešne veze, bez obzira na problem. Mada, da se razumemo, nivo libida uopšte ne bi trebalo smatrati problemom. Sto ljudi...

Izvor: Cosmopolitan.hr