Ima još nešto: Privlačnost nije samo u fizičkom izgledu

Lepota je u oku posmatrača – kaže stara izreka. Istinitost izreke potvrđuje činjenica da je neka osoba jednom broju ljudi fizički privlačna, a drugom ne. Zašto je tako, otkrivaju istraživanja koja pokazuju da je lepota plitka i prolazna, a privlačnost duboka i trajna.

Lepota je u oku posmatrača, foto: Depositphotos/Cristina Conti
Lepota je u oku posmatrača, foto: Depositphotos/Cristina Conti
.

Jedan od najčešćih stereotipa jeste da mnogi izjednačavaju fizički izgled s poželjnim osobinama. Taj stereotip je sve samo ne tačan jer istraživanja pokazuju da je privlačnost mnogo više od fizičkog izgleda.

Dobar smisao za humor
Najpre bi valjalo spomenuti humor. Dobar smisao za humor svakako je jedna od poželjnih osobina prilikom traženja partnera. Ispitanici jednog istraživanja osobe koje imaju dobar smisao za humor, okarakterisali su kao privlačnije. Osim toga, smatraju ih i boljim dugoročnim partnerima.

Društveni angažman
Druga osobina koju mnogi smatraju poželjnom je društvenog karaktera. Ovde je reč o osobama koje svojim zanimljivim pričama privlače pažnju. Mnogi ispitanici tu osobinu smatraju zadivljujućom i privlačnom.

Pojedinci koji su glavni u svakom društvu su jedni od poželjnijih potencijalnih partnera. Istraživanje pokazuje da mnogi ispitanici osim što uživaju u društvu ekstroverta, smatraju ih privlačnim osobama bez obzira na njihov fizički izgled.

Ovo su samo neki od primera kako unutrašnje osobine imaju veliku važnost. Štaviše, te osobine su važnije kada je reč o traženju dugoročnog partnera. Zahvaljujući ovakvim istraživanjima dokazano je da je privlačnost mnogo više od fizičkog izgleda. Prepoznavanje vrednosti osobina ličnosti povećaće priliku za pronalazak partnera s kojim je zdrav i dugoročan odnos zagarantovan.

Izvor: Centar zdravlja