Roman "50 nijansi sive" nosi pogrešne poruke?!

Roman koji je zaludeo svetsku čitalačku publiku, prema nedavnim istraživanjima veoma loše utiče na žene.

.

Naime, prema naučnicima sa Univerziteta u Mičigenu žene koje su čitale roman imaju veće šanse za pojavu problema u ishrani i često privlače agresivne partnere. Osim toga, one koje su pročitale sva tri nastavka ove popularne ljubavne priče sklonije su piću i promiskuitetnom ponašanju od nežnijeg pola koji se nije dohvatio te ‘lektire’.

‘Fikcija ili ne, hiljade žena svaki dan upija poruke koje u sebi sadrže ove knjige, a koje nasilje nad ženama prikazuju kao nešto normalno i poželjno, pod izgovorom ljubavi i seksualnosti’, stoji u uvodu studije u kojoj je učestvovalo 655 žena u dobi od 18 do 24 godine.

Studija pokazuje da žene koje uživaju u takvoj literaturi 25 posto češće iskuse psihičko zlostavljanje u vezi – poput vike i uvreda partnera, 34 posto češće imaju partnera koji imaju tendenciju kontrolisanja i uhođenja, ali i 75 posto češće su izložene poremećajima ishrane.

Istraživači ne navode kako knjiga ženama nameće šta treba da traže od partnera u ljubavnoj vezi, ali veliki deo njih koristi ovaj medij kao potvrdu svojih očekivanja i stavova.