Ljubav i seks

Ako ste kojim slučajem zaboravili: SEKS podmlađuje i topi kalorije, ali to nije sve!

Seks je, prema istraživanjima, veoma važan za kvalitetnu vezu. Osim što razvija prisnost između partnera, ima i mnoštvo benefita za celokupno zdravlje organizma...

15.02.2021. - 18:30h
Ako ste kojim slučajem zaboravili...
Ako ste kojim slučajem zaboravili...foto: sakkmesterke/Shutterstock

1. Umanjuje stres i bol
Vođenje ljubavi snižava krvni pritisak i tako smanjuje stres. Tokom seksa oslobađa se endorfin, odnosno hormon sreće koji ujedno vraća dobro raspoloženje. Nivo oksitocina se tokom seksa povećava, a tokom orgazma čak i do pet puta. To se posebno odnosi na menstrualne bolove, glavobolje i migrene.

2. Pomlađuje kožu
Tokom seksa žensko telo udvostručava količinu estrogena - to čini kosu sjajnijom, a koža postaje mekša. Osim toga, hormoni koji se oslobađaju zaslužni su za sprečavanje isušivanja kože. Ona tako postaje mekša, gipkija i hidrirana. Priuštite sebi zato redovan seks kako biste blistali i izgledali mlađe.

3. Poboljšava kardiovaskularno zdravlje
Rezultati su pokazali da vođenje ljubavi dvaput ili više puta nedeljno smanjuje rizik od zastoja srca. Osim toga, seks je ujedno i jedna vrsta fizičke aktivnosti, što znači da poboljšava cirkulaciju, a to znači i bolji rad srca. Redovan seks uravnotežiće odnos između dobrog i lošeg holesterola.

4. Troši kalorije
Seks vas može držati u formi i sagoreti dodatne kalorije. Samo 20 minuta seksa na nedeljnoj bazi, znači 7.500 kalorija manje godišnje. Jedna "runda" može da sagori oko 200 kalorija. To je kao 15 minuta na spravi za vežbanje. Osim toga, seks je dobra vežba za jačanje mišića. To se posebno odnosi na mišiće karlice.

5. Jača imunitet
Redovan seks povećva količinu antitela pod nazivom imunoglobulin A ili IgA. Oni štite od prehlada i drugih infekcija. Potvrđuje to i studija u kojoj je učestvovalo 112 studenata. Oni koji su češće vodili ljubav imali su povišene vrednosti IgA od onih studenata koji su apstinirali ili vodili ljubav manje od jednom nedeljno.

6. Dobro utiče na san
Seks pozitivno utiče na kvalitet spavanja. Nakon orgazma oslobađa se oksitocin koji, pored drugih benefita, ujedno i unapređuje san. Kvalitetan noćni san važan je za celokupno zdravlje, a nakon seksa lakše ćete i brže, te čvršće zaspati. Stoga idući put kad procenite da ste preumorni za seks, razmislite još jednom, piše 24sata.hr.