Ljubav i seks

Žene koje doživljavaju "superorgazam": Jedna stvar je tu ključna!

Tvrdi se da su neke žene sposobne da iskuse takozvani "superorgazam". Šta je "superorgazam" i kako ga neke žene doživljavaju?

09.11.2020. - 18:30h
Superorgazam...
Superorgazam...foto: Depositphotos/HayDmitriy

Pet ženskih mozgova skenirano je za dokumentarni film britanske tv stanice Kanal 4 pod nazivom "Superorgazam", koji je imao za cilj da istraži mit o tome jesu li žene multiorgazmičke.

Hormon ljubavi

Jedno od otkrića studije bilo je da su žene koje su doživele višestruki orgazam oslobodile veću količinu oksitocina. Ovaj hormon, često poznat i kao hormon ljubavi, pomaže da se ljudi vežu za svog seksualnog partnera.

Kako neke žene mogu da dosegnu vrhunac više od 100 puta?

One koje su sposobne da budu "superorgazmične" obično imaju veći protok krvi u genitalijama u poređenju sa "običnim" ženama. Čini se takođe da postoji biološka razlika među ženama koje doživljavaju superorgazam.

Žene koje dožive pojedinačni orgazam obično će imati nizak nivo alfa talasa u mozgu koji se povećavaju kako dosežu vrhunac. "Superorgazmične" žene pak imaju visoke alfa talase tokom samozadovoljavanja, što znači da su opuštene tokom celog iskustva.

Prema istraživanju sprovedenom nakon skeniranja ženskih mozgova važan deo postizanja superorgazma može da bude "isključivanje mozga, a istodovremeno psihičko i fizičko opuštanje"

Orgazam pred kamerom

Dženet Dejvis imala je svoj prvi višestruki orgazam kad je imala 16 godina. Brzo je naučila da lako doživi višestruki orgazam, što je čini delom odabrane grupe "superorgazmičnih" žena, od kojih su neke u stanju da ga dožive i više od 60 puta.

Veruje se da je samo mali procenat žena doživeo ovaj fenomen "superorgazma", koji se tek sada dublje proučava. Dženet je učestvovala u dokumentarcu Kanala 4 - "Super Orgazam", gde je trebalo da postigne višestruki orgazam pred kamerom, dok je ležala u MRI skeneru.

"Prvi orgazam doživela sam s 15 godina i to je bilo potpuno neočekivano. Nisam imala pojma o orgazmima. O tome vas ne uče na seksualnom vaspitanju - mislila sam da umirem", kazala je tom prilikom Dženet. 

Otprilike godinu dana kasnije, doživela je orgazam koji je "zapeo". To je bio njen prvi višestruki orgazam. Sada ih ima obično oko osam. Najviše što je imala u jednom potezu bilo ih je desetak u kontinuitetu.

"Sećam se da sam prvi put imala intenzivno iskustvo, jer nisam mogla da nastavim sa polnim odnosom - bilo je to kao da mi je vagina dugo ostala u tom kontinuiranom stezanju. Bilo je previše", istakla je Dženet.

Njen jedini savet za žene je da upoznaju svoje telo. Mnogo devojaka ima polne odnose jer imaju dečka, ali najvažnije je da naučite šta vam odgovara.

Razumeti svoje telo je najvažnije. Važna je i komunikacija među partnerima. Opasno je imati mentalne blokade, jer tu je izvor orgazama, piše Živim.hr.