Muškarci i žene zaista vide stvari drugačije

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Njujorku pokazalo je da muškarci i žene zaista na različite načine posmatraju stvari. Naime, mozak muškarca i žene različito procesuira boje.

.

To znači da ukoliko muškarac i žena gledaju narandžastu boju, njemu će ona izgledati crvenija. Slično tome, trava izgleda zelenije ženama.

Eksperimenti su pokazali da muškarci jako teško razaznaju sitne razlike u nijansama žute, zelene i plave boje. Ovi rezultati dobijeni su iz eksperimenta u kojima je muškacima i ženama u kratkim intervalima prikazivana svetlost različitih boja, a oni su morali da govore šta vide, prenosi Daily Mail.

Eksperti kažu da se ove razlike ne mogu objasniti razlikama u strukturi očiju, već se odgovor mora tražiti u mozgu. Naučnici pretpostavljaju da muški hormon testosteron utiče na način procesuiranja boja.

"Mi pretpostavljamo da testosteron ima važnu ulogu i da zbog njega muškarci drugačije gledaju na stvari", rekao je jedan od naučnika. Ipak, naučnici nisu sigurni koliki uticaj te razlike imaju u stvarnom svetu, van laboratorija.

Vid nije jedino čulo po kojem se muškarci razlikuju od žena. Tokom istraživanja otkriveno je da žene imaju bolje čulo sluha, ukusa i mirisa, a da muškarci bolje otkrivaju detalje na pokretnim slikama.

Naučni tim bio je slobodan da pretpostavi da su zbog toga naši preci bili uspešni lovci.