Ljubav i seks

Da li znate šta je demiseksualnost?

U poslednjih nekoliko godina razumevanje seksualnosti se proširilo kako bi obuhvatilo više od pojmova heteroseksualnosti i homoseksualnosti.
22.11.2016. - 14:29h

Novinarka "Vašington Posta" Meril Vilijams napisala je šta znači demiseksualnost i kako je ona otkrila svoju.

“Pre nekoliko godina, osećala sam se krivom jer sam plašila ljude sa kojima sam izlazila. Nisam želela da se osećam primoranom da im objašnjavam zašto nisam bila spremna da budem intimna sa njima... Stavljam intelekt i smisao za humor ispred toga koliko ‘atraktivno’ neko izgleda. Ako muškarac ne kaže ništa uvredljivo i ume da me nasmeje na prvom sastanku, verovatno ću izaći i na drugi. Ipak, svesna sam da pozitivni atributi jedne osobe često ne garantuju da će biti i fizičke privlačnosti. Jednostavno treba biti strpljiv i videti šta će se desiti.”

Prema sajtu demisexuallity.com, demiseksualnost je “stanje u kojem jedna osoba može da oseti seksualnu privlačnost samo ukoliko postoji emocionalna povezanost”.

Drugim rečima, demiseksualci ne osećaju seksualnu privlačnost prema suprotnom (ili istom) polu, bez da prvo ne oforme jaku emocionalnu povezanost sa tim partnerom.

I dok su seksualne orijentacije i preferencije različite od osobe do osobe, za demiseksualce postoji jedinstven izazov. U današnje vreme, kada parovi na odnos uglavnom ne čekaju dugo, demiseksualnost se često meša sa aseksualnošću.

Izvor: b92.net