PET znakova na kosi koji otkrivaju zdravstvene probleme

Imate dosta sedih vlasi, a još nemate ni 35? Kosa vam opada u pramenovima? Pročitajte šta može da bude uzrok tome i u kojim slučajevima vam kosa govori da morate da odete kod lekara.

.

1. Preterano opadanje kose

Žena, u proseku, dnevno izgubi stotinjak vlasi, što se smatra normalnom pojavom. Ali, ako primetite je kosa počela da vam značajnije opada, najbolje rešenje je da potražite savet lekara.

Preterano opadanje kose može da bude znak poremećaja u ravnoteži hormona , ali i bolesti poput "pityriasis amiantacea" i seboreje ili poremećaja rada štitne žlezde. Isto tako, za opadanje kose mogu da budu odgovorni i neki lekovi, ali nedostatak minerala u organizmu poput gvožđa i cinka.

2. Tanke i slabe vlasi

Ako su vaše čvrste, debele vlasi oslabile i stanjile se to može da ukaže na hipotireozu, bolest štitne žlezde koja nastaje zbog premale proizvodnje hormona. Štitna žlezda regulše rad endokrinog sistema i utiče na strukturu kose, zato prvo što morate da uradite jeste da odete kod lekara i zatražite savet.

Uzrok promene strukture vlasi može da bude i stres. Zbog stresa kosa sporije raste, gubi sjaj i postaje sva. Stres utiče na zadržavanje natrijuma (soli), koji može da se akumulira oko folikule vlasi uzrokujući smanjeni prenos hranjivih materija koje su vašoj kosi prekopotrebne.

3. Kosa koja opada u pramenovima

Otpadanje malih pramenova može biti izazvano "alopeciom areatom", autoimunom bolesti uzrokovanom velikim promenama u organizmu poput trudnoće ili bolesti pri kojoj imunološki sistem slabi i time utiče na smanjenje folikula vlasi.

Isto tako, Citostatici, vitamin A i njegovi derivati, antidepresivi, hormoni (testosteron), lekovi za smanjenje masnoća u krvi, kao i određene vrste lekova za visoki pritisak također mogu da izazovu prekomerno ospadanje kose.

4. Preuranjene sede vlasi

Imate li mnogo sedih, a mlađi ste od 35 godina, moguće je da vam nedostaje vitamin B12 i B9 poznat i kao folna kiselina.

Isto tako, pojava sedih vlasi u ranoj životnoj dobi može da bude uzrokovana lošim kvalitetom krvi i problemima s bubrezima, poremećajem rada štitne žlezde, ali kožnom bolešću kao što je vitiligo, koja uzrokuje iznenadnu pojavu depigmentacije.

5. Lako lomljive vlasi

Kosu čini belančevina keratin pa nedostatak belančevina u ishrani može da oslabi vlas toliko da ona vrlo lako puca. Lomljivu kosu može da uzrokuje i pothranjenost.

Naime, dijete koje podrazumevaju niski unos ugljenih hidrata mogu da utiču na njeno pojačano opadanje, ali i kvalitet zbog čega ona može da postane tanka i lomljiva.

Krivca za lomljivu kosu možete da pronađete i u nedostatku vitamina A ili H (biotina) te preteranom izlaganju kose UV zracima.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pratite nas i na Viberu!