Pet "letnjih zapovesti" za plavuše: Dočekajte jesen sa lepom i negovanom kosom

Održavanje i nega plave kose, naročito leti, zahteva malo truda. Letnje okolnosti podrazmevaju izloženost suncu, slanoj vodi ili hloru ako idete na bazene, što sve ozbiljno oštećuje kosu, naročito ako je prethodno hemijski tretirana, što je najčešće slučaj sa plavušama.

Dočekajte jesen sa lepom i negovanom kosom, foto: Depositphotos/apid
Dočekajte jesen sa lepom i negovanom kosom, foto: Depositphotos/apid
.

Ipak, ako se budete pridržavali ovih saveta, dočekaćete jesen sa lepom, negovanom kosom.

Izbegavajte direktno sunce

Zaštitite kosu na isti način na koji štitite kožu. To što kosa ne može da izgori i ne boli, ne znači da je sve OK. UV zraci isušuju kosu, a od njih će vam i boja izbledeti. Ako znate da ćete biti na suncu, obavezno ponesite šešir ili maramu, ili nanesite neko od sredstava koja štite kosu od UV zračenja.

Ne preterujte sa šamponom

Nemojte preterivati sa šamponom, jer ćete isprati prirodna ulja koja štite vlasi. Birajte šampone za farbanu kosu, ali koristite malu količinu i tokom leta ne preskačite regenerator. Maske za kosu koristite bar jednom nedeljno.

Dobro isperite kosu svaki put

Imajte strpljenja, jako je važno da dobro isperete kosu svaki put. Ostaci šampona mogu da izazovu iritaciju kože glave. Dobro je da ispiranje završite nešto hladnijom vodom, koja će zatvoriti kutikulu dlake, čineći je malo otpornijom.

Čuvajte se hlora

Ako idete na bazen, trebalo bi da vodite računa, da se ne bi desilo da kosa dobije zelenkasti odsjaj. To možete sprečiti tako što ćete nositi kapu za kupanje (što je malo verovatno tokom leta), ili tako što ćete pre ulaska u bazen kosu pokvasiti pod tušem, običnom vodom, tako da se vlasi natope i upiju manje hlorisane vode iz bazena. Odmah posle kupanja, kosu operite šamponom i nanesite regenerator.

Isprobajte prelive za kosu

Da biste zadržali željenu nijansu boje, nije loše da početkom leta stavite preliv. Ovaj tip polutrajnih boja ne sadrži amonijak, niti je za njih potreban hidrogen, pa neće dodatno oštetiti vlasi, a ipak ćete imati lepu, sjajnu kosu.

Izvor: Mondo