Od čega zavisi koje nam je boje kosa i zašto, pobogu, sedimo?

Jeste li se ikada zapitali zbog čega imate baš takvu boju kose? I koji je razlog njenog beljenja?

.

Australijski stručnjak, Rodni Sinkler profesor dermatologije na Univerzitetu u Melburnu, objašnjava "nauku" boje kose:

"Melanin je prirodni pigment, a njegova dva tipa određuju boje naše kose – eumelanin (crne i braon nijanse) i feomelanin (crveni i žuti pigmenti). Varijacije ova dva tipa mogu da dovedu do mnogobrojnih kombinacija boja i tonova kose."

Kako boja dlake zavisi od toga na kojem delu tela se nalazi

Na primer, trepavice su najtamnije dlake na telu jer sadrže visok procenat eumelanin. Boja kose na temenu je često svetlija od stidnih dlaka zbog visoke koncentracije pigmenta feomelanin.

Dlaka s crvenim pigmentom je uobičajena na području ispod ruke te na bradi, čak i kod ljudi koji imaju braon kosu.

Stimulirajući hormon melanocit može potamniti dlake, što takođe mogu i estrogen i progesteron koji se proizvode u trudnoći. Određeni lekovi, poput onih protiv malarije, mogu posvetliti dlaku.

Zašto plava kosa deteta često potamni?

Iako se često događa da svetla kosa dece potamni kada dođu do sedme ili osme godine, mehanizam koji bi to objašnjavao nije poznat ni danas, ali se veruje da hormoni nisu zaslužni za te promene.

Šta uzrokuje pojavu sedih dlaka?

Većina nas otkrije prve sede oko 30-te godine, i dok mnogi takvu kosu smatraju šarmantnom, drugi se stalno oslanjaju na tretmane kod frizera da bi povratili kosi stari sjaj. Ali, skoro je pravilo da čoveku do 50-te godine skoro 50 odsto dlaka na kosi posedi. Može da se proceni da muškarci imaju više sedih od žena, dok stanovnici Afrike i Azije imaju mnogo manje sede kose od belaca.

Izgleda da su geni ipak najodgovorniji za pojavu sedih, pa će tako jednojajčani blizanci često posediti u isto vreme. Ova pojava je česta, ali nauka smatra da se uticaj gena na pojavu sedih ipak treba detaljnije proučiti.

Nema dokaza da sede nastaju zbog stresa, loše ishrane ili stila života.

Izvor: ordinacija.hr

Pročitajte i: 

Opada vam kosa? Lek za to vam je ispred nosa!