Lepota

Savršena lepota uz pomoć krompira!

Možda ste čuli da polovine krompira pomažu kod ublažavanja tamnih podočnjaka, ali to nije sva lekovitost ovog povrća. Ono može učiniti mnogo više za vaše lice, ali i kosu...
11.03.2014. - 14:52h

Skrob koji je jedan od glavnih sastojaka krompira veoma je lekovit. On je veoma delotvoran kod isceljanja oštećenih ćelija kože.

U krompiru se nalazr i kalijum, vitamin B6 i vitamin c koji čisti kožu, ali i deluje kao antioksidans. 

Evo za šta sve, ali i na koji način možete koristiti ovu biljku:

Ublažavanje podočnjaka
Kombinacija krompira i meda najbolji je lek za vaše izražene podočnjake. Da biste ih ublažili pomešajte jednu kašiku ispasiranog krompira sa jednom kašikom meda. Ovu smesu držite na podočnjacima 10 do 15 minuta pa isperite. Pored podočnjaka ovako napravljena maska veoma je korisna i za smirivanje iritirane oči.

Uklanjanje tamnih mrlja sa kože
Ukoliko vam tamne fleke na koži predstavljaju veliki problem, krompir je i u tom slučaju delotvoran. Ovaj problem ćete rešiti ukoliko na mrlje nanesete ispasiran krompir i držite ga desetak minuta, a zatim operete. Bitno je da budete uporni jer oni koji su je koristili kažu da treba gotovo mesec dana upornog korišćenja da bi bila delotvorna. Bitno je da je veoma delotvorna i da će se mrlje povući.

Za posvetljavanje ožiljaka ali i besprekornu kožu
Recept za masku koja će vam pomoći da veoma vidljive ožiljke ublažite ide ovako: iscediti sok od jednog krompira i u njega sipajte dve kašike soka od limuna. U to ubacite dve kašike gline i sve zajedno pomešajte.
Ovako napravljenu masku nanesite na lice i ostavite je 10-15 minuta, a onda operite hladnom vodom.
Ne samo što će ožiljci biti ublaženi, već će vam i koža biti besprekorna.

Prirodni toner lica
Kombinacija krompira i krastavca odlična je za toniranje kože. Zato pomešajte kašiku soka od krompira i krastavca i u njega umačite vatu i premažite lice. Ono će izgledati

Ublažavanje bora
Krompir je dobar i za podmlađivanje lica, te ćete se uz pomoć njega izboriti i sa upornim borama. Za ovaj problem, pomešajte ispasirani krompir sa kašikom jogurta, dobro promešajte i ostavite da odstoji oko pola sata. Napravljenu masku nanesite na kožu poput kreme za lice. Krompir sadrži vitamin B6 koji je ključak kod ublažavanja starenja kože.

Izbeljivanje kože
Želite da izbelite kožu? Za ovo će vam pomoći kombinacija krompira i limuna. Pomešajte kašiku ispasiranog krompira i kašiku soka od limuna. Nanesite na lice i operite nakon 10-15 minuta. Sigurno ćete dobiti željeni efekat.

Pored kože, krompir je veoma dobar i za vašu kosu. Pa tako, ukoliko želite da vam kosa bude sjajna i glatka, ali i da sprečite da prerano osedite učinite sledeće:
Koru od jednog krompira kuvajte 10 minuta u vodi, procedite vodu i njome isperite kosu.