Lepota

Belim lukom protiv BUBULJICA i AKNI

Beli luk se od davnina koristi u narodnoj medicini za lečenje mnogih bolesti. Od dijareje pa sve do respiratornih oboljenja, beli luk čini čuda. Takođe smatra se da leči i različita stanja na koži, uključujući i akne. Da li je to samo priča ili beli luk zaista ima svojstva uništavanja akni, rešili smo da odgonetnemo za vas. U redovima koji slede razmatramo naučne studije na temu efikasnosti belog luka u borbi protiv akni.

11.04.2021. - 09:52h
Belim lukom protiv akni
Belim lukom protiv aknifoto: B-D-S Piotr Marcinski/Shutterstock

SA STANOVIŠTA NAUKE

U nedavnoj studiji utvrđeno je da sok od belog luka može da se izbori sa bakterijom koja izaziva akne – Propionbacterium acnes. Upotreba soka od belog luka u obliku gela je znatno bolja opcija budući da je u takvom izdanju lek stabilan. Beli luk se od davnina koristi kao preventivni lek kod infekcija, a naučni dokazi potvrđuju da ima antimikrobna svojstva za borbu protiv bakterija kao što su stafilokoka, salmonela, proteja i druge. Samim tim izvodi se zaključak da antibakterijska i antiinflamatorna svojstva belog luka mogu pomoći u prevenciji i suzbijanju akni na licu, piše Stylecraze, a prenosi Ženski magazin.

KAKO KORISTITI BELI LUK ZA TRETMAN AKNI?

Biće vam potreban pire od belog luka napravljen od 3-4 čena i malo vode. Ovaj jednostavan kućni lek, možete iskoristiti na svom licu kako bi se izborili sa aknama. Ako vaše akne nisu jako izražene možete koristiti i varijantu bez vode, a ako vam je potrebna razblaženija verzija koja će biti nežnija prema vašoj koži, slobodno dodajte malo više vode. Možete ga koristiti tri puta nedeljno, na čistom i suvom licu. Držite 10 minuta a da potom temeljno isperete.

Druga varijanta podrazumeva kombinaciju belog luka i jogurta. Postupak je gotovo isti s tim da je voda zamenjena jogurtom. Jogurt ima svojstva otvaranja i čišćenja začepljenih pora i uklanjanja mrtve kože sa lica. Ovaj domaći "lek" možete da primenjujete svaki drugi dan, kako biste imali čistu kožu bez neprivlačnih akni na njoj.