Lepota

Često perete kosu? Predstavljamo vam SEDAM razloga zbog čega to nije ni poželjno, a ni zdravo!

Prekomerno pranje kose može imati određene kontraefekte

14.03.2021. - 15:00h
Koliko često vi perete kosu?
Koliko često vi perete kosu?foto: esp2k/Shutterstock

Kada je pranje kose u pitanju, mišljenja su podeljena. Tako neki “srećnici” peru kosu jednom nedeljno, dok drugi to čine svaki dan.

Iako redovno pranje kose sprečava zamašćivanje i estetski je znatno bolje, to može imati i kontraefekte.

Ovo su znakovi da se isuviše “družite” sa šamponom:

Primećujete veći gubitak kose nego obično

Iako je opadanje kose redovna pojava prilikom tuširanja, prečesto pranje i previše šampona može uticati na ponovni rast i dovesti do razređivanja kose.

Previše šampona, naime, uklanja prirodna ulja koja proizvode vlasi sopstvene kose, utičući na mikrobiom.

Da biste održali mikrobiom kose u ravnoteži, preporučuje se upotreba blagih šampona bez sulfata.

Oštećuju se krajevi kose

Redovno šišanje pomaže u održavanju ravnoteže krajeva kose, ali zato svakodnevno pranje može da ima negativan uticaj.

Mokra kosa je izuzetno krhka i sklona lomljenju, a što je više perete, veće su šanse da vam se vrhovi oštete, piše Bightside, a prenosi Objektiv.

Prekomerno pranje i agresivno trenje peškirom prilikom sušenja, isisava vlagu sa vaše kose, što može dovesti do previše suvih i grubih krajeva.

Kosa je masnija nego obično

Iako bi šampon trebalo da održava kosu čistom, može je zapravo učiniti masnijom. Kada kosu perete prečesto, koža glave proizvodi povišen stepen ulja da bi se rehidrirala.

Ređe pranje kose zapravo je ključ dužeg održavanja čistoće, a takozvane uljne žlezde u tom slučaju proizvode manje ulja.

Kosa izgleda manje sjajno

Ako primećujete da vaša kosa gubi sjaj i izgleda kao da je dodatno “žedna”, velika je verovatnoća da morate da morate malo manje da je perete.

Nedostatak vlage može uticati na teksturu vaše kose, čineći je jednoličnom i beživotnom.

Prečesto nanošenje šampona takođe može dovesti do nakupljanja određenih naslaga, prilikom gega kosa izgleda manje sjajno.

Kosa vam brzo bledi

Ljudi koji se farbaju uglavnom primećuju da im farba ponestaje sa učestalim pranjem kose.

Prečesto nanošenje šampona pospešuje izbeljivanje kose, a kod takvih tipova kose, preporučuje se pranje na svakog drugog ili trećeg dana.

Kosa vam se kovrdža

Kovrdžanje kose može biti još jedan znak da je prečesto perete šamponom. Tom prilikom kosa postaje znatno više krhka nego obično, a da biste to sprečili, takođe se savetuje pranje na svaka dva ili tri dana.

Kosa vam se lako umrsi

Svakodnevno pranje uzrokuje da sloj kože na vašoj glavi ostane otvorena, čineći je više suvom i lomljivom. To rezultira umršenjem i čvorovima koji nastaju kao posledica toga.

Tu takođe nastaje problem prilikom češljanja, koje može da bude vrlo bolno i neprijatno, a može i dodatno oštetiti kosu.