ŠEST navika koje uporno ponavljamo pre spavanja, a koje uništavaju kosu tokom noći

San ima pozitivan učinak na izgled kože, ali mnoge žene često zaborave kako spavanje može uticati i na kosu. Ovaj uticaj može se odvijati i u pozitivnom i u negativnom smeru. Ipak, postoji nekoliko načina na koji možete umanjiti moguća oštećenja kose.

foto: Depositphotos/patronestaff
foto: Depositphotos/patronestaff
.

1. Odlazite na spavanje s mokrom kosom

Kosa je najslabija kada je mokra pa bi spavanje s mokrom kosom moglo prouzrokovati oštećenja i rascvetati krajeve. Trljanje o jastučnicu noću ako je kosa vlažna, može dodatno da zamrsi, a samim tim i ošteti vlasi. Zato obavezno osušite kosu pre nego što legnete na spavanje, piše Miss7.

2. Spavate s podignutom kosom ili kosom u punđi

Spavanje s gotovim frizurama takođe može oštetiti kosu. Ako gumicu ili ukosnice nosite na istom mestu ceo dan ili svake noći dok spavate one će ostaviti trag na kosi, oslabiti je i povećati rizik od njenog lomljenja. Ako iz nekog razloga niste u mogućnosti da spavate s puštenom kosom, onda umesto klasičnog repa napravite pletenice koje će smanjiti ošterećenje vlasi, a ujutru ćete se probuditi s talasastom kosom.

3. Ne koristite elastične gumice za kosu

Ako se ipak odlučite da koristite gumicu pobrinite se da ona bude istovremeno mekana i elastična. Izbegavajte čvrste gumice, posebno ako je vlažna kosa jer se može stvoriti nabor koji nećete moći da uklonite. Alternativa neka budu gumice napravljene od tkanina, a posebno izbegavajte gumice koje imaju metalne elemente.

4. Ne češljate kosu pre spavanja

Četkanje kose pre spavanja može doprineti njenom boljem zdravlju. Vaše vlasište proizvodi prirodna ulja, a četkanjem suve kose raspodeljuje se kroz pramenove. Na taj način podstiče se vlasište i folikul dlake na rast.

5. Spavate na pamučnim jastučnicama

Svila je nežnija od pamuka, što znači da neće biti tako gruba na vašoj kosi kada položite glavu na jastučnicu napravljenu od ovog materijala. Ovakve jastučnice ne uzrokuju trenje u kontaktu s pramenovima kose te tako pomažu očuvanju vlasi.

6. Spavate s nalakiranom kosom

Ako ste koristili lak za kosu, preporučuje se da je operete ili bar dobro iščetkate pre nego se krenete na spavanje. Neki lakovi za kosu drastično isušuju, a mogu povećati i rizik od lomljenja vlasi. Ukoliko ne želite da perete celu kosu kako biste uklonili lak, bar je omekšajte uljima ili regeneratorom nanesenim na suvu kosu.