Izbacite ih: 10 neprijatelja zdravlja koji vrebaju iz frižidera!

Ostatak salse koji pomalo već zaudara na buđ nije jedina stvar koju bi trebalo da izbacite iz frižidera. U njemu se sigurno kriju namirnice bogate "praznim kalorijama", transmastima i šećerom koji loše utiču na vaše zdravlje, a teško im je odoleti kad su nadohvat ruci.

Izbacite ih iz frižidera!, foto: Depositphotos
Izbacite ih iz frižidera!, foto: Depositphotos
.

Zagledate li se malo bolje u unutrašnjost vašeg frižidera, sigurni smo da ćete u njemu pronaći bar pet od ovih 10 namirnica kojima tamo nije mesto:

1. Voćni jogurti
Jogurt s ukusom jagode, borovnice ili vanile mnogima je omiljeni doručak ili međuobrok, a retki znaju da sadrži tri puta više kalorija od običnog jogurta.

Odaberite radije punomasni jogurt i obogatite ga svežim bobičastim voćem i orasima. U organizam ćete uneti manje šećera, više vlakana i znatno više hranljivih stvari. Takođe, punomasni jogurt delotvornije suzbija glad, što može da vam pomogne u skidanju suvišnih kilograma.

2. Kečap
Pokušavate da smanjite unos šećera, ali kečap i dalje zauzima počasno mesto u vašem frižideru? Izbacite ga! Ovaj popularni umak sadrži četiri grama šećera u jednoj supenoj kašiki. Jedite krompiriće i jaja bez kečapa ili ga zamenite s domaćom, ljutom marinadom.

3. Majonez
Kašika ovog božanstvenog dodatka sendvičima sadrži 110 kalorija. Ista količina Dižon senfa sadrži 15 kalorija, ali koga briga! Majonez je kralj svakog sendviča, zato ga izbacite iz frižidera – to je jedini način da prestanete da ga konzumirate.

4. Viršle
Trajne suhomesnate i prerađene proizvode stručnjaci povezuju s rakom debelog creva i želuca. U te proizvode ubrajamo viršle, šunke, kobasice ili sušenu govedinu koje većina ljudi svakodnevno konzumira. Čuli ste priču o viršlama i sastojcima od kojih se proizvode? Trebalo bi da vam ona ubije svaku želju za konzumacijom!

5. Tonik
Užvate u trendu ispijanja džin tonika? Onda morate da znate da se kinin, koji toniku daje jedinstveni gorak ukus, zaslađuje s otprilike 100 kalorija po bočici tonika od dva dcl – to je gotovo ista količina šećera koju sadrži Koka-kola. Umesto tonika, za koktele radije odaberite običnu soda vodu i obogatite je limetom. Učinak je isti, a ima znatno manje kalorija.

6. Kremasti umaci za salatu
Ovi ukusni umaci najčešće obiluju nezdravim mastima. A gde je masnoća, obično ima i šećera, soli ili veštačkih zaslađivača, kao i brojnih sastojaka čije nazive je teško i izgovoriti. Radije začinite salatu maslinovim uljem uz malo soli i sirćeta - jednostavno i ukusno.

7. Smrznuti pomfrit
U restoranima brze hrane teško je odoleti, a da uz omiljeni hamburger ne naručite porciju pomfrita i to je donekle razumljivo. Zato nemojte sebi otežavati život i čuvati u zamrzivaču, pored smrznutog spanaća, ovu ukusnu, masnu i kaloričnu namirnicu. Budimo iskreni: ako pored spanaća držite pomfrit, teško ćete se odlučiti za spanać.

8. Kiseli krastavci
Kiseli krastavci koje kupujete u prodavnicama sadrže velike količine soli zbog čega ih treba izbegavati u širokom luku. S druge strane, sveži krastavci izvrstan su odabir jer sadrže puno vode koja je potrebna vašem organizmu. Takođe, bogati su antioksidantima i delotvorni u sprečavanju upalnih procesa u organizmu. Dakle, kupite sveže krastavce, a ukoliko želite malo da ima pojačate ukus, učinite to s malo sirćeta. Možete dodati i so, ali vrlo malu količinu.

9. Gotova smrznuta pica
Prosečna smrznuta pica prava je kalorijska bomba. Uz približno 1.900 kalorija, ona sadrži i 30 grama zasićenih masti i pet miligrama natrijuma. Umesto pice, u zamrzivač bolje stavite bobičasto voće i povrće – vaše srce biće vam zahvalno!

10. Pivo
Popijete li jedno pivo nakon posla, to čak može da ima pozitivan učinak na vaše zdravlje. Ipak, to ne znači da bi u frižideru trebalo uvek da imate paket od šest limenki piva, jer ćete verovatno često posezati za njima. Osim toga što se radi o praznim kalorijama, previše alkohola vodi direktno u zdravstvene poteškoće, mamurluk i – ne daj bože – alkoholizam!

Izvor: Ordinacija.hr