Kako da nađete pravog fotografa za svoje venčanje

Našli ste ljubav svog života, čestitamo! Venčanje je u planu i sada ste na početku organizovanja tog lepog događaja. Krenuli ste po redu, zakazili mesto i vreme, pošli u potragu za savršenom haljinom, burmama, dekoracijom... Redom, štiklirate jednu po jednu stavku sa spiska i stižete do fotografa, pitajući se kako da budete sigurni da ste našli onog pravog.

.

Evo par saveta koji će vam olakšati, kako pretragu, tako i odluku.

1. Nađite svoj stil

Pre nego što kontaktirate bilo kog fotografa, pronađite svoj stil. Pretražite internet kako biste pronašli fotografije koje odgovaraju vašoj ličnosti, koje vas najbolje opisuju. Da li vam se više sviđaju spontane (dokumentarne) fotografije ili preferirate formalne, nameštene, na kojima ljudi poziraju? Obrađene naspram neobrađenih fotografija? Da li više volite originalne ili one gde je fotograf dodao razne efekte, pa izgledaju kao starinske, dramatične, crno bele i sl.?

2. Nađite svog fotografa

Sada kada znate kakve fotografije želite, možete da krenete u potragu za fotografom koji će vaše želje pretvoriti u najlepše buduće uspomene. Danas postoji mnogo fotografa koji slikaju venčanja i kakav god da je vaš ukus, bilo da vas pogađa rock n roll, klavir ili truba, velike su šanse da ćete naći fotografa koji će uhvatiti i ispratiti upravo vaš ritam.

Posvetite malo vremena i pažnje ovom zadatku. Pregledajte magazine, raspitajte se kod prijatelja za preporuke. Pretražite i Internet, a mnoge fotografe ćete naći baš ovde, u delu Pripreme/Fotografisanje. Većina profesionalnih fotografa ima svoj sajt ili bar neku vrstu online galerije gde možete da pogledate njihov portfolio. Ako ne, neka vam pošalju mailom ili se nađite lično. Što više fotografija pregledate, steći ćete bolju sliku o njegovom stilu i radu, a trebalo bi da vam se svidi makar većina, ako ne sve, onoga što vidite. Ne ustručavajte se da ih kontaktirate za dodatne informacije i pitanja u vezi sa fotografisanjem vašeg venčanja.

3. Ličnost fotografa

Da li vam fotograf odgovara kao osoba ili ne, veoma je bitna stavka, jer ćete sa njim provesti čitav dan. Fotograf će prisustvovati vašim najintimnijim momentima i zato bi bilo dobro da se pred tom osobom osećate opušteno i sigurno, znajući da će zabeležiti sve najbitnije trenutke baš onako kako biste vi to voleli. I ne samo ono što je vidljivo spolja, fotograf bi trebalo da snimi sva osećanja, uzbuđenje, radost i lepotu koju taj dan nosi. Zato se potrudite da odvojite vreme za upoznavanje sa fotografom pre nego što rezervišete njegove usluge.

Ako vam se sviđa sve što ste videli i čuli, ostalo je da se definiše još samo jedna stvar.

4. Cena

Kada dođemo do ove osetljive teme, imajte na umu sledeće - kada dan venčanja prođe, kada se pojede torta i vrati venčanica, jedino što vam ostaje kao uspomena za ceo život su burma i fotografije (o.k., i video, ako smete da ga pogledate).

Dobro, našli ste sjajnog fotografa? Plus se uklapa u vaš budžet? Štiklirano!

Ukoliko je njegova cena ipak previsoka, razmislite još jednom o ponudama koje su u opciji. Ako jedan fotograf za određenu sumu novca nudi samo fotografisanje, a drugi i fotografisanje i album i fotografije i … - druga opcija svakako zvuči isplativije. Ali album ispunjen fotografijama koje vam se ne sviđaju može biti daleko najskuplja ponuda. Zato budite pažljivi, dobro razmislite i trudite se da ne pravite velike kompromise kada su doživotne uspomene u pitnaju.

Jedno je sigurno, od koje god stavke krenuli, najbitnije je da verujte svom instinktu i uživate u procesu!

A sada slobodno krenite u ostala radosna štikliranja! 

Izvor: Savršeno venčanje