Lepota

Istorija vereničkog prstena

Više ne morate da slušate o tuđim venčanjima, potajno zavidite drugarici koja već bira venčanicu ili se provodite na momačkim večerima vaših drugova... Vreme je da vi igrate glavnu ulogu!
10.12.2013. - 15:10h

Scenario počinje kupovinom vereničkog prstena. Da, tako je, zaljubljeni ste, volite se pa što ceo svet ne bi znao za to?

Koliko nas sećanje služi, dijamantski verenički prsten je tradicionalni poklon koji mladić uručuje devojci sa kojom želi da provede ostatak života. Da li ste se ikad pitali kako je započeta ova tradicija i gde? Postoji više priča o tome ali jedna deluje najuverljivije i smatra se pravim početkom...

Svi znamo priču o Kolumbovoj plovidbi preko Atlantskog okeana 1492. godine. Nekih 15 godina ranije u Austriji, zabeleženo je da je vojvoda Maksimilijan prvi poklonio verenički prsten. Istorija kaže da su se on i Meri od Burgun­dije venčali za manje od 24 sata. Izgleda da je njegov uspeh inicirao tradiciju koja traje već više od 500 godina.

Samo plemići i bogati ljudi su mogli sebi da priušte di­jamantsko prstenje. Najčešće je to bio običan prsten sa ugraviranom ljubavnom pesmom ili porukom.

Tokom 18. veka mladići su darivali prsten sa rubinom, srcolikog oblika, nadajući se da će tako osvojiti i srce de­vojke svojih snova, što se zadržalo i danas.

Druga polovina 19. veka donosi velike promene ve­zane za tradiciju venčanja obzirom da su 1870. godine u Južnoafričkim rudnicima prona|eni dijamanti koji su tada postali pristupačniji široj populaciji. Nakon toga, ro|en je verenički prsten kakav danas znamo, najčešće izra|en od zlata ili platine.

Stari Grci su verovali da prsten treba nositi na četvr­tom prstu leve ruke jer tuda prolazi „vena amoris“ koja vodi pravo do nečijeg srca.

Naravno da je, obzirom da je bio prvi, prsten koji je aus­trijski vojvoda darivao svojoj verenici, i najčuveniji, ali go­dinama nakon toga, uvek je bilo prstenja koji su fascinirali javnost.
Ćerka Henrija VIII, Kralja Engleske, princeza Meri, je nosila najmanji verenički prsten na svetu. Prsten je, sam po sebi, bio jako mali, a ne dijamant koji je bio na njemu. Princeza je verena kad je imala svega 2 godine.

Dolazimo do 1953. godine kada je Žaklin Buvije postala verenica Džona Ficdžeralda Kenedija, mladog američkog senatora primajući od njega 2 - karatni prsten ukrašen smaragdima.
1950. godine veoma lepa američka glumica je postala Princeza od Monaka. Princ Renije je zaprosio Grejs Keli, darivajući joj prsten od 12 karata sa smaragdom. Ovaj prsten se može videti u filmu „Visoko društvo“ iz 1956. go­dine koji je glumica snimila pre no što je započela svoj život na dvoru Monte Karla.

„Kralj“ Elvis Prisli je budućoj supruzi, Prisili, poklonio prsten od 3,5 karata ukrašen sa 21 dijamantom. Venčanje je u stilu njegove pesme „Viva Las Vegas“ održano u hotelu „Aladin“ u pomenutom gradu.

Jedan od najpoznatijih Holivudskih parova, Elizabet Tejlor i Ričard Barton, verili su se 1968. godine prilikom čega je Liz dobila prsten od 33.19 karata. Za njihovo drugo venčanje, gospodin Barton je izdvojio 1.050.000 dolara ko­liko je plaćen prsten od 69.42 karata, remek delo draguljar­ske kuće „Kartije“. Kvalitet i kvantitet... šta bi još devojka mogla da poželi!
Vratimo se vama, vašem venčanju i vašoj ljubavi... nije bitno koliko karata ima vaš verenički prsten, koliko kamenčića, njegov bljesak na suncu učiniće da se osećate kao najveća zvezda crvenog tepiha, a vaš osmeh će reći ko­liko ste srećni jer imate nekog ko vas voli najviše na svetu!

Izvor: Vencanje.rs