Ovo su najčešće greške koje pravimo pri manikiru

Žene koje drže do sebe i svog izgleda, oduvek su posebnu pažnju pridavale izgledu svojih ruku. Ipak, čini se da je trend ulepšavanja noktiju postao izraženiji onog momenta kada je počeo da se pojavljuje i na društvenim mrežama. Zbog toga, neke žene posećuju salone, mada ima i onih koje uz savete sa interneta same obavljaju taj posao. Ipak, trebalo bi da znate da, ukoliko niste dobro uvežbali tehnike manikira, možete da pogoršate izgled svojih noktiju, ali i da ugrozite zdravlje.

.

Vrlo važna stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju, svakako je dezinfekcija i čišćenje pribora za nokte. Različita istraživanja pokazala su da se na koži oko noktiju skuplja najveći broj bakterija i ako se pribor ne čisti redovno, možete da dobijete veću zarazu. Preporučljivo je da se pribor čisti alkoholom.

Skraćivanje zanoktica i kožice oko noktiju je jako kompleksna stvar, pa vrlo lako možete da pogrešite u ovom procesu.

Mnogi misle da je ispravan način upravo rezanje kožice oko noktiju, međutim utvrđeno je da upravo na ovaj način stvaramo pogodno tlo za razvijanje bakterija zbog kojih će kožica narasti još neurednije nego pre.

Preporuka je da se koristi pribor kojim kožica može da se gurne prema gore, pa će se na taj način nokti i prsti zaštiti od infekcije.

Većina žena ne koristi bazni lak jer misle da na taj način samo troše više vremena na lakiranje noktiju, međutim bazni lak u većini slučajeva održava lak duže na noktima, pa je zaista preporučljivo njegovo korišćenje

Istraživanja su pokazala da na ovaj način manikir može da traje čak i nedelju dana duže nego inače.

Ukoliko pri lakiranju obojite i deo prsta, koristite štapiće za uši jer sa njima na najprecizniji način možete da uklonite višak laka pre nego se skori.

Pri turpijanju noktiju ne preporučuje se pomeranje turpije gore-dole, nego u kružnom smeru. Turpijanje u pogrešnom smeru može da ošteti vaše nokte i pokvari manikir. Potrebno je da nokte turpijate u smeru kazaljke na satu, jer se na taj način štiti njihova jačina, ali i štedi na ponovnom posećivanju salona.

Postoji mit da se lak na noktima brže suši u hladnoj vodi, međutim, hladna voda nokte čini tvrđim i uopšte ih ne suši. Ukoliko nokte sušite u hladnoj vodi, izlažete se riziku da se boja brže odlepi, jer se nikada nije potpuno osušila nego samo stvrdnula. Nokte je najbolje sušiti prirodnim putem ili fenom ako ste u žurbi.

Na kraju, nikada nemojte da treste bočicu laka jer taj potez meša vazduh u bočici sa lakom, što stvara male balončiće koji kasnije ne mogu tako lako da se uklone sa noktiju.

Izvor: klix.ba