Promenite frizuru i izgledajte 10 godina mlađe!

Dok vi kupujete kreme protiv bora plašeći se da će vam se godine ocrtati na licu, ne obraćate pažnju na kosu! Znate li da je ona čest faktor ubrzanog starenja?

foto: Depositphotos/SimpleFoto
foto: Depositphotos/SimpleFoto
.

Kosa je vrlo bitna skoro svakoj ženi, bez obizira na godine. Ipak, kako vreme odmiče, mnoge žene svoju kosu stavljaju u drugi plan, a proces starenja sprečavaju posvećivanjem koži lica, odlascima na razne tretmane koji bi usporili starenje. Iako se čini da jednostavna dugačka ili kratka frizura ne može mnogo da utiče na starenje, ali ona ponekad može biti presudna i vašem izgledu dodati i do deset godina, piše Story.hr.

Predugačka kosa

Mnogi bi se složili da dugačka kosa može da pomladi žene, to nije slučaj ukoliko je reč o predugačkoj kosi. Iako je zdrava i negovana, dugačka kosa može da bude problematična zbog jačeg opadanja koje se javlja iza 40. godine, a i teže je prikriti sede koje se na dugačkoj kosi jasnije vide. Takođe, ako se često nosi podignuta u rep ili punđu, brže se ošteti što dodaje dodatne godine vašem izgledu. Stručnjaci preporučaju dužinu do ključne kosti koja najviše odgovara ženama u tridesetim i četrdesetim godinama, a vrlo ju je jednostavno održavati. Osim toga, njom se lako može manipulisati i pogodna je za izradu različitih frizura.

Prekratka kosa

Baš kao i predugačka kosa, i ona prekratka može vašem licu da doda nekoliko godina. To se događa jer je naglasak na licu, a ukoliko je ono već sada 'ukrašeno' neželjenim borama, one još više dolaze do izražaja kada nema kose koja uokviruje rubove lica. Ako ste pobornica kratke kose, svakako se usudite da isprobate kovrdžave frizure koje osvežavaju lice i daju mladenački štih vašem izgledu.

Nosite istu frizuru godinama

Ako svoju garderobu s godinama kompletno menjamo, zašto ne činimo isto i sa svojom frizurom? Naime, sve one žene koje već 20 godina nose istu frizuru u nadi da će tako izgledati sveže kao i u mlađim danima, prevarile su se. Trendovi se menjaju, a s godinama svoj stil i garderobu prilagođavamo njima. Isto je poželjno učiniti i s kosom i prilagoditije modernijim varijantama omiljene frizure, dužine ili oblika. Na taj način ćete otpisati nekoliko godina sa svog lica.

Beživotna kosa

Starenje je nemoguće zaustaviti, ali suhu i beživotnu kosu je. Upravo takva kosa može da vam doda i do 10 godina. Upotreba prirodnih preparata ili namirnica koje gotovo svatko od nas ima kod kuće može dati novu blistavost vašoj kosi i time skinuti godine s lica. Maslinovo ulje, kokosovo ulje, jaja, pivo i banane idealne su namirnice za pravljenje maski za kosu kod kuće, a ne zahtevaju puno vremena i truda. Na taj način vaša će se kosa oporaviti, biće sjajnija i podmladiće vas.

Pretamna kosa

Koliko god da volite tamnu kosu, s godinama upravo ona može da bude glavni krivac zbog kog izgledate starije. Ako negujete crnu ili tamnobraon kosu, svoju boju posvetlite za jednu ili dve nijanse da biste zadržali omiljenu boju, a ujedno osvežili svoj izgled. Ukoliko je vaš izbor neka iz palete crvenih, svakako treba da se držite onih žarkih ili bakrnih, a ne tamnocrvenih jer izgledaju modernije i skidaju godine s lica. Ova minimalna promena će vas oduševiti, a okolina će se pitati šta ste to promenili pa izgledate tako sveže iako na prvu loptu možda neće primetiti da je reč o boji kose.

Izvor: Story.hr