Razlistana pita sa sirom očarava ukusom: Umesto ređanja kora, secite ih na trake (RECEPT)

Razlistana pita silčno se sprema kao gibanica, ali postoji jedna mala razlika.

Foto:Helena Zolotuhina/Shutterstock
Foto:Helena Zolotuhina/Shutterstock
.

Pite su uglavnom mnogima omiljeni izbor za doručak mnogih ljudi, bilo da je sa sirom, mesecom ili spanaćem. Pripema ove pite nije komplikovana, a razlikuje se od klasične gibanice po tome što se kore seku na trake i prelivaju filom. U ovom receptu koristi se sir, a vi možete da odaberete nadev po želji.

Sastojci:

- 500 g kora za pitu

- 400 g sira

- 150 ml jogurta

- 200 ml mleka

- 200 ml kisele vode

- 100 ml ulja

- 2 jajeta

- 1 kašičica praška za pecivo

- 1 kašičica soli

Priprema:

- Od celog pakovanja kora, odvojte pet kora, a četiri složite na prethodno nauljen pleh, tako da stranice kora vire.

- U činiji pomešajte kisele vodu, ulje i so. Kore prelijte sa četiri kašike ove smese.

- Preostale kore uvijte u rolat, pa ih secite na trake, otprilike jedan cenimetar širine. Isečene tračice razlistajte i rasporedite po plehu.

- Prelijte ih sa još četiri kašike smese od kisele vode i ulja.

- U posudi izmrvite sir, pa dodajte jaja, prašak za pecivo, jogurt i mleko.

- Sjedinite, pa prelijte preko kora.

- Zatvorite pitu korama koje vire i opet prelijte sa smesom od kisele vode.

- Koru koja vam je preostala stavite preko pite i dobro je "ušuškajte".

-Pitu na par mesta probodite viljuškom i pecite na 180 C nekih 45 minuta, piše Stvar ukusa.