Počinje sezona: Spremite ukusne sarmice od zelja
Tople, hladne, sa ili bez kiselog mleka, za ručak ili večeru, uvek su dobrodošle. Lagane su, a dobro zasite.
Sastojci:
4-5 vezica zelja
300-400 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1 šolja pirinča
so, biber, aleva paprika
1 čaša kiselog mleka
2 žumanca
Priprema:
Listovima zelja skinite tvrdi deo i poparite ih vrelom vodom.
Napravite fil od ostalih sastojaka (izuzev kiselog mleka i žumanaca) i uvijajte sarmice. Poređajte ih u podmazanu zemljanu posudu (ili širu šerpu), nalijte vodom, malo posolite i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata, dok voda skoro sasvim ne uvri.
Umutite kiselo mleko sa žumancima i malo vode, prelijte preko sarmica i zapecite u rerni da porumene. Služe se s kiselim mlekom.
Izvor: stvar ukusa