NE BACAJTE VODU U KOJOJ SE KUVAO KROMPIR: Evo za šta sve možete da je iskoristite!

Možda niste znali, ali voda u kojoj se kuvao krompir je izuzetno zdrava i korisna. Puna je hranljivih sastojaka, može se koristiti za zalivanje biljaka, pripremu nekih jela i još mnogo toga.

foto: Africa Studio/Sutterstock
foto: Africa Studio/Sutterstock
.

Kada spremamo krompir uvek prosipamo vodu u kojoj smo ga prethodno kuvali. Međutim, retko ko zna da je ta voda višestruko korisna.

U vodi ostaju svi hranljivi sastojci iz krompira, i samim tim ona može pomoći kod boljeg varenja, snižavanje krvnog pritiska, ali i boljeg funkcionisanja mozga. Osim toga, ova voda je odlična i kao dodatak supama jer poboljšava ukus i gustinu.

Vodu od krompira možete koristiti i u sledećim prilikama:

- za zgušnjavanje supa i čorbi

- kao dodatak hlebu (pri mešenju, za bolju teksturu)

- kao đubrivo za biljke (zalivajte biljke njom jednom nedeljno)

- za čišćenje odvoda (s vremena na vreme, proceđenu vodu u kojoj se kuvao krompir prospite u odvod sudopere)