Na gozbi kod Ljubomira Stanišića

Najpoznatiji srpski kuvar na svetu otvorio nam je vrata svog restorana i bocu svog vina.

“Ko ima dobro vino, ima dobrog prijatelja”.

Portugalska poslovica

Nedavno sam boravila u predivnom Portugalu. Bila sam na različitim mestima, probala raznoliku hranu i vina. O tome bih mogla da vam pišem onoliko.

Ali, osim u svojim blogovima o putovanjima, nikada ranije nisam  imala priliku da opisujem i hranu, njene ukuse i  mirise. Volim svašta da probam i većinom sam vrlo oštra u stavu šta mi se sviđa a šta ne.

Ali harmoniju mirisa i ukusa koju sam imala priliku da probam u restoranu “100 Maneiras” (100 načina) u Lisabonu ostavila je na mene neverovatan utisak pa sad moram da vam ispričam ovu priču.

Restoran “100 Maneiras” je jedan od (trenutno) 12 koje drži naš čovek Ljubomir Stanišić. Imali smo zadovoljstvo da za nas bira hranu i da sa njim, uz laganu priču, degustiramo vina koja proizvodi.

Naravno da sam o Ljubomiru Stanišiću znala ponešto pre nego što sam dobila poziv da budem njegov gost. A kada sam mojoj mami saopštila sa kim to veče treba da se vidim, ona je vrisnula od sreće. “Pa ja sam sve njegove emisije odgledala, on je čarobnjak, on stvara magiju”, bile su reči moje mame.

Naravno, Ljubomir se nasmejao kada sam mu to ispričala. I dodao da je poslednja sezona njegove emisije na 24 Kitchen oborila gledanost. Jednom rečju, razbila.

Tih dana (početak oktobra) kada smo ugovarali susret, bio je u velikoj žurbi i jurnjavi jer je otvarao novi restoran (12. po redu).

Pored toga, već par godina o njemu se snima film pa mu i to dosta vremena oduzima.

Kaže da je u kuhinji, trpezariji i kancelariji ekipa jedinstvenih, opuštenih i istovremeno stručnih ljudi koji čine savršen spoj za rad.

Okružen je multikulturalnom i vrednom ekipom. Napulj, Bosna, Ukrajina, Hrvatska, Mozambik, Srbija, Portugal… Ujedinjeni u Lisabonu, prave magiju za svoje goste.

Ali, nije hrana jedino Ljubomirovo zadovoljstvo. Ovaj kulinarski velemajstor uživa i u proizvodnji vina.

Dok smo sedeli u njegovom restoranu u delu grada koji se zove Bairro Alto, u zgadi koja je stara više od 100 godina i dok nam je prepričavao kako je osmislio koncept svog restorana i bistro, Ljubomir otvara par različitih flaša vina koje sam proizvodi i u kojima smo uživali.

Pronalaženje veze između gastronomije i vinarstva za njega je prava stvar. Voli i uživa da pravi svoja vina. Ima vinograde po čitavom Portugalu i to su uglavnom autohtone sorte. Kaže da mu je proizvodnja vina hobi.

Jedno od vina koje smo degustirali je sa Azora. Ima specifičan ukus, Ljubomir bi rekao slan, ukus vulkana. I zaista, nikada pre toga nisamo probala nijedno slično vino.

Kaže, sledi emocionalnu struju u kulinarstvu. Ljubav prema hrani, edukacija praćena iskustvom, ali i putovanja, znatiželja, njegova energija…. čine ga najpriznatijim i najtraženijim šefom kuhinje. 

Da biste shvatili u čemu je tajna Ljubomirovog uspeha, morate da probate njegovu hranu.

Dok smo ragovarali o putovanjima, hrani, vinima stidljivo se pohvalio da je njegov restoran pre par meseci dobio nagradu Monocle Restaurant Awards 2017. za najbolji restoran. U trci za nagradu bilo je 50 restorana iz čitavog sveta.