Kuglof sa jabukama biće zvezda novogodišnje trpeze! Morate isprobati ovaj recept!

Ako ste u potrazi za desertom za novogodišnje i božićne praznike, onda je ova poslastica idealan recept za vas!

Izvor: missGastro  |  
Ilustracija Foto: Creative Family/Shutterstock
Ilustracija Foto: Creative Family/Shutterstock
.

Kuglof je dobar izbor za sve koji se žele da se potrude oko deserta, ali ne vole ili nemaju iskustva sa kremastim kolačima.

Priprema je brza i jednostavna, a u celoj priči je presudno samo da sačekate da se dobro ohladi pre vađenja iz kalupa I rezanja.

Zbog jabuka će biti dodatno sočan, a ukus će na viši level uzdignuti preliv od šećera, maslaca i žestokog pića po izboru.

Upotrebite kalup za kuglof prečnika 22-23 cm, kako bi kuglof bio visok, ali i fotogeničan. Na sobnoj temperaturi može stajati do 2 dana, prekriven masnim papirom, a biće dovoljan za 12 obilnih porcija.

Sastojci:

225 g maslaca

250 g jabuka

300 g šećera + 200 g šećera

4 jaja

330 g glatkog brašna

2 kašičice praška za pecivo

Pola kašičice soli

120 ml mleka

250 ml burbona, konjaka ili brendija

Postupak

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kalup za kuglof namazati uljem i posuti malo brašna. Oljuštite jabuke, isecite ih i izblendajte da dobije oblik pirea.

Izmiksajte 170 g maslaca sa 300 g šećera kako bi dobili “pahuljastu” smesu, pa dodavajte jedno po jedno jaje.

Sve to ubacite u pire od jabuke, i još kratko miksajte kako bi se svi sastojci lepo sjedinili.

U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U tu smesu nazmenično dodavajte mleko.

Prebacite smesu u pripremljeni kalup i pecite je otprlike 45 minuta.

Pustite da se ohladi u kalupu sat vremena, a zatim kuglof izvadite. Za to vreme pomešajte omiljeno žestoko piće sa preostalim maslacem i šećerom. Kuvajte to na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Sačekajte da se taj sirup ohladi, pa ga zatim prelijte preko kolača.

Bar sat vremena bi trebalo da sačekate da se kuglof ohladi, pre nego što poželite da ga poslužite.