Kako čuvati brašno i šećer? Samo na OVAJ način TRAJAĆE i do DVE GODINE

Saznajte da li čuvate brašno i šećer na pravilan način.

Foto: Evan Lorne/Shutterstock
Foto: Evan Lorne/Shutterstock
.

Brašno i šećer su neizostavni sastojci u gotovo svakoj kuhinji. Ali, da li ste se nekada zapitali koji je rok trajanja ovih proizvoda i da li on uopšte postoji.

Kako čuvati brašno?

Brašno gotovo uvek dolazi u papirnoj kesici, iako se brašno smatra nekvarljivim, sigurno će se pokvariti ako se predugo ostavi u toj kesici. U stvari, brašno će ostati sveže samo oko tri meseca ako se ne skladišti pravilno. Kada otvorite kupljeno brašno, trebalo bi da ga prebacite u hermetički zatvorenu posudu. Premeštanjem brašna u posebnu posudu možete produžiti njegov rok trajanja do dve godine. Ako koristite druge vrste brašna, poput ovsenog ili bademovog, uverite se da su takođe uskladišteni u sličnoj hermetički zatvorenoj posudi, jer će se pokvariti mnogo brže od belog brašna. Ako se pravilno skladišti, bademovo brašno ima rok trajanja oko godinu dana.

Kako čuvati šećer?

Za razliku od brašna, beli šećer zaista ima neograničen rok trajanja, posebno kada se čuva na suvom i tamnom mestu. Zbog toga, namirnice poput želea i putera od kikirikija mogu tako dugo da ostanu sveže jer šećer deluje kao efikasan konzervans. Međutim, kada je u pitanju smeđi šećer situacija je drugačija jer se stvrdne kada je izložen vazduhu. Zato ćete primetiti da se smeđi šećer pretvara u ciglu kada se ostavi u originalnom pakovanju. Da biste maksimalno iskoristili smeđi šećer, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi i koristite u roku od dve godine za optimalnu svežinu i ukus. Ipak, baš kao i beli, i smeđi šećer koji je izložen vazduhu, neće imati tako dobar ukus. Najbolje je da bilo koju vrstu šećera prebacite u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje i držite u zadnjem delu ormarića ili ostave, pišu Novosti.