GASTROSEKSUALCI: Pustite NJEGA da kuva

Muškarac u kuhinji- trenutni hir, društveni trend ili dokaz ravnopravnosti polova? Preuzimaju li muškarci dosadašnje žensko carstvo? I ako je tako, to saznanje je veoma prijatno jer činjenice govore za sebe: muškarci ili mrze ili vole da kuvaju, a među onima koji su rođeni za tu rabotu, postoje i oni koji to toliko dobro rade da su postali svetski poznati šefovi.

Od davnina postoji izreka da "ljubav ulazi kroz stomak", ali je ona podrazumevala da se radi o muškom stomaku koji žena mora napuniti i na taj način doći do ljubavi. Izreka je i danas popularna, ali u malo izmenjenom shvatanju jer su muškarci shvatili da ljubav prolazi i kroz ženski stomak.

Takvih muškaraca i dalje nema previše, ali je u svakom slučaju sve manje čudno videti muškarca opasanog keceljom i sa varjačom u ruci, a da to nisu oni kojima je kuvanje osnovno zanimanje.

Pojavu sve većeg broja muškaraca u kuhinji britanski časopis „Times“ je čak označio kao trendovski pokret nazvan gastroseksualci. Jer ako postoje metroseksualci - oni pripadnici muškog pola koje zanimaju "ženske" stvari poput kozmetike i odeće, zašto ne bi postojali i gastroseksualci - muškarci koji vole da kuvaju.

Gastroseksualci ne pripadaju profesionalnim kuvarima, oni jednostavno kuvaju iz ljubavi i zadovoljstva i bez trunke srama su spremni to i da priznaju. Ta činjenica se može a i ne mora svideti ženama, ( koje su čak razvrstale muškarce u kuhinji u dva tipa: one koje treba terati u kuhinju i one koje pak treba terati iz nje), ali ipak se mora priznati da muškarci sve više vremena provode u nekad neprikosnovenom carstvu žene - kuhinji.

Najzaslužniji za pojavu tog trenda su profesionalni kuvari i veliki šefovi, poput planetarno poznatih Gordona Remzija ili Džejmija Olivera.

Njihova popularnost je upravo u činjenici da se oni nisu predstavili širokoj publici kao kruti i nadmeni kuvari, nespremni da svoje kuvarsko umeće dele sa drugima, već kao strastveni individualci koji svoj posao obožavaju i iz čijih rečenica izvire strast za namirnicama i začinima, želja za isprobavanjem novih ukusa i raznoraznih recepata i potreba da se dokaže da eksperimentisanje u kuhinji nije bauk.

Nedavno sprovedeno istraživanje na Univerzitetu u Oksfordu pokazalo je da u odnosu na 1961. godinu, muškarci danas provode duplo više vremena za šporetom. Prema istraživanju, muškarci danas provode u kuhinji više od pola sata dnevno kuvajući, dok su te davne 1961. godine njihovi preci za pripremu jela trošili svega 12 minuta i to verovatno ili pripremajuće sebi sendvič ili da podgreju hranu koja im je već pripremljena.

Muškarac u kuhinji nije samo trenutni hir ili društveni trend kao ni dokaz ravnopravnosti polova. Ravnopravnost polova se svakako dokazuje zadnjih 40 godina i verovatno će se dokazivati još toliko. Činjenica je da su ranije generacije žena dnevno provodile dva sata kuvajući u kuhinji, dok im je u današnje vreme za to potrebno sat vremena.

Sad, da li je u pitanju nedostatak vremena ili su kormilo u kuhinji preuzeli muškarci, svakako je ženama, htele one to da priznaju ili ne, prijatno to novootkriveno saznanje o kuhinji kao njegovom pronađenom carstvu.

Izvor: Kuhinjica.rs