Ako želite da vam ZAMRZNUTO MESO što duže ostane SVEŽE - isprobajte ovaj trik!

Greške koje činimo prilikom odlaganje hrane mogu imati velike posledice po naše zdravlje. U tom slučaju, može doći do bakterijskih infekcija ili trovanja hranom. Stoga, postavljamo pitanja - šta to činimo pogrešno, da li meso treba da odložimo u frižider u ambalaži ili ga prebaciti u drugu kesu, kako bismo mu produžili rok trajanja. I koji je najsigurniji način za odmrzavanje mesa?

Ilustracija Foto: Ahanov Michael/Shutterstock
Ilustracija Foto: Ahanov Michael/Shutterstock
.

Odlaganje u zamrzivaču

Meso treba da čuvamo čvrsto zamotano kako bi se smanjila njegova izloženost vazduhu. Mesarski papir je izvrstan za hladnjak jer je namenjen za čuvanje mesa nekoliko dana, tvrdi stručnjak za hranu, Heder Merold Tomason. Ako želite da zamrznete meso u mesarskom papiru, dodatno ga zamotajte i u kesu za zip zatvaračem, kako biste bili sigurni da je kontakt sa vazduhom minimalan.

Ako ste već otvorili meso i iskoristili samo pola, uvek ga vratite u kesu sa zip zatvaračem. Plastična folija je takođe izvrsna opcija za ponovno spremanje ili zamrzavanje svežeg mesa. Međutim, trebalo bi da znate da se i kvalitet mesa i njegov ukus znatno gubi kada ga ponovo zamrznete, zato se najbolje savetuje da se odmah iskoristi ceo komad mesa.

Zamrzavanje mesa

Stručnjak za hranu preporučuje da meso u zamrzivač stavite dok je još sveže, jer će tako na najbolji način sačuvati svoj kvalitet . Ako želite da zamrznete meso u poslednjem trenutku, kako ne bi propalo, stavite nalepnicu na njegovu kesu da vas pdseti da ga spremite među prvima, čim ga odmrznete.

Meso u zamrzivaču iskoristite u roku od nekoliko meseci, jer što je manje zamrznuto, to je boljeg kvaliteta.

Odmrzavanje mesa

Meso pustite da se lagano odmrzava, jer svi "brzi mehanizmi" mogu samo dodatno ugroziti kvalitet mesa. Najidealnije bi bilo da isplanirate dan unapred i prebacite meso iz zamrzivača u frižider. Nekim komadima mesa, poput čuretine ili svinjetine, potrebno je i nekoliko dana u frižideru kako bi se odmrzlo. U tom slučaju, kako ne bi došlo do kvara, meso se uvek može otopiti i u činiji hladne vode, prenosi vecernji.hr.